Politika Saopštenje

Sorošev “dijalog” na FPN razbija opoziciju

Današnjem sastanku vlasti i dela opozicije u organizaciji Soroševih nevladinih organizacija osim vlasti, koja je u kompletnom sastavu, prisustvuju i predstavnici konstruktivne “opozicije”: LDP, SMS, DSS. Da bi farsa bila potpuna, nedostaju još samo LSV i Šapić.

Njihovim promovisanjem u prihvatljive sagovornike vlasti, s kojom inače sarađuju, razbija se jedinstvo opozicije i slabi snaga pretnje bojkotom. S obzirom da ove sastanke organizuju nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, između ostalog i novcem političke grupacije EPP kojoj pripadaju i SNS i Merkelin CDU, krajnji cilj je jasan: obesmišljavanje bojkota i podrška vlasti.

Zabrinjava činjenica da deo opozicije učestvuje u ovoj farsi koja urušava suverenitet Srbije. Osnovni problem ovih sastanaka nije njihova zatvorenost za javnost, već forum u kome se odvijaju.

Istinska opozicija bi morala poslati zahtev predsednici Skupštine za organizaciju razgovora o izbornim uslovima i jasno istaći konkretne predloge za sprovođenje fer i slobodnih izbora. DJB smatra da su sledeći predlozi minimum koji treba ispuniti:

  1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.
  2. Sređivanje biračkih spiskova – U Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6.5 miliona birača u biračkim spiskovima.
  3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – Obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.
  4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.

Na ovim zahtevima treba insistirati do njihovog ispunjenja, pod pretnjom bojkotom.

Pročitajte još:

Vlast i deo opozicije urušavaju suverenitet Srbije učešćem u Soroševom dijalogu

Najbolji put do fer i poštenih izbora je pretnja bojkotom

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar