Politika Saopštenje

DJB pozdravlja odluku SzS da napusti Sorošev “dijalog”

DJB sa zadovoljstvom konstatuje da je deo opozicije, koji je u prvi mah pristao da sa predstavnicima vlasti vodi razgovore o izbornim uslovima u sasvim neprimerenom forumu i pod patronatom Soroševih nevladinih organizacija, prozreo farsu koja je bila sračunata na to da Vučiću obezbedi dodatnu podršku Angele Merkel pred predstojeće parlamentarne izbore.

Iako smo od samog početka upozoravali da u razgovorima koji urušavaju suverenitet Srbije, slabe jedinstvo opozicije i umanjuju snagu pretnje bojkotom izbora uopšte ne treba ni učestvovati, pozdravljamo ovu naknadnu odluku SzS da napusti “dijalog” Soroševih nevladinih organizacija.

Istinska opozicija (SzS, PSG, DJB i lokalni pokreti koji nisu pod kontrolom SNS-a) bi morala zahtevati da se ovakvi razgovori vode u Skupštini Srbije, nakon što istakne jednostavne predloge. DJB je definisao svoja četiri jasna i realna zahteva. Predsednica Skupštine bi trebalo da zakaže sastanak predstavnika svih relevantnih političkih činilaca, kako parlamentarnih, tako i vanparlamentarnih.

Najbolji način da se u Srbiji obezbede fer i pošteni izbori jeste pretnja bojkotom izbora kompletne istinske opozicije, ukoliko vlast ne ispuni četiri zahteva:

  1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.
  2. Sređivanje biračkih spiskova – u Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6,5 miliona birača u biračkim spiskovima.
  3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.
  4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.

Na ovim zahtevima treba inistirati do njihovog ispunjenja, pod pretnjom bojkotom. Da bi bojkot uspeo, dovoljno je da ga podrže DJB, SzS, PSG i lokalni pokreti koji nisu pod kontrolom SNS-a.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kako kamere u kutijama sprecavaju tzv. bugarski voz?
    Na koji nacin je moguce spreciti da ljudi glasaju pod pretnjom gubitka posla?
    Kako spreciti da se glasovi kupuju za dzak brasna i kg secera?