Politika Saopštenje

EU preuzela upravljanje Skupštinom Srbije

Juče su politički izaslanici EU, Edvard Kukan i Knut Flekenštajn, sazivali i intervjuisali odabrane poslanike Skupštine Srbije, i to pod patronatom srpskih vlasti koje već osmu godinu zaredom bezrezervno podržavaju insistirajući da “Srbija ide u dobrom pravcu”, uprkos činjenici da u Srbiji nema ni slobodnih medija ni nezavisnog pravosuđa ni slobodnih i fer izbora.

Sasvim je normalno da se EU političari (u ovom slučaju dva bivša poslanika EU parlamenta), ili političari bilo kojih drugih zemalja, sastaju sa predstavnicima političara u Srbiji, ali nije normalno da sazivaju i intervjuišu poslanike, ministre i predsednika države. Tako se urušava suverenitet Srbije.

S obzirom da su predstavnici DJB u poslednje tri godine čak dva puta imali razgovor sa Edvardom Kukanom, inače članom Merkeline političke grupacije EPP, i da mu je tada direktno skrenuta pažnju na pogubnost EU podrške autokratskoj vlasti koja urušava vladavinu prava i demokratske procese u zemlji, što nije dalo nikakve rezultate, DJB izražava bojazan da se ovakvi razgovori organizuju samo kao još jedan vid podrške aktuelnoj vlasti.

EU sponzori vlasti u Srbiji ne žele bojkot izbora, jer bi njihov rezultat bio nelegitiman parlament. S druge strane, odgovara im da vlast ostane ista, pa pokušavaju da joj pomognu da izbegne bojkot i praktično ne uradi ništa da se stvore uslovi za fer i poštene izbore.

Da su iskreni u svojoj proklamovanoj želji da pomognu održavanje fer i slobodnih izbora u Srbiji, ovi EU predstavnici ne bi na razgovor sazivali probrane poslanike u Skupštini čiji je saziv vlast u poslednje tri godine promocijom i podsticanjem preletanja i trgovine mandatima preuredila po svom ukusu, već bi stranačke razgovore vodili sa opozicionim predstavnicima SzS, PSG i DJB, a potom svoj neupitan uticaj na vlast u Srbiji iskoristili da je primoraju na stvaranje uslova za fer i slobodne izbore.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar