Politika Saopštenje

DJB nije ni dobio poziv od Soroševih nevladinih organizacija

Izveštavajući sa jučerašnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u organizaciji Soroševih nevladinih organizacija u Srbiji, mediji su preneli da se DJB nije odazvao na poziv za učešće na tom “okruglom stolu”. DJB nikada nije dobio poziv od probranih Soroševih nevladinih organizacija da u toj farsi uopšte učestvuje, a i da jeste, nikada se na njega ne bi odazvao, jer ovakav “dijalog” urušava suverenitet Republike Srbije.

Poziv za ovu farsu Soroševe nevladine organizacije su, osim na adresu vlasti, poslale samo “poželjnim” strankama koje sarađuju sa vlašću, nemaju nikaku podršku u biračkom telu i koje služe da daju SNS-u paravan i pokriće za urušavanje demokratije u Srbiji. DJB je pozdravio odluku SzS da izađe iz ove farse i juče sa žaljenjem konstatovao da se PSG odazvao pozivu.

Od samog početka ove farse u avgustu, DJB upozorava da se razgovori vlasti i opozicije moraju voditi unutar relevantnih institucija Republike Srbije, pre svih Narodnoj Skupštini, a ne pod pokroviteljstvom nevladinih organizacija bliskih vlasti, koje niko nije birao, koje se finansiraju iz inostranstva, pa i iz fondova evropske političke grupacije EPP kojoj pripadaju i Merkelin CDU i Vučićev SNS. Od početka ove farse upozoravamo da se na taj način samo urušava suverenitet Srbije, rastura jedinstvo opozicije i pomaže vlasti da izbegne bojkot izbora.

Razgovore vlasti i opozicije (SzS, PSG, DJB i lokalni pokreti koji nisu pod kontrolom vlasti) treba da organizuje predsednica Skupštine Srbije u Skupštini Srbije. Bojkot izbora nije cilj. Cilj je stvaranje uslova za slobodne i fer izbore. Opozicija treba da istakne jasne, jednostavne zahteve i na njima insistira pod pretnjom bojkotom. DJB ima predlog četiri jasna zahteva:

  1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.
  2. Sređivanje biračkih spiskova – U Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6.5 miliona birača u biračkim spiskovima.
  3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – Obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.
  4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.



Pročitajte još i:


Apel Sonji Liht, Fondu za otvoreno društvo i Sorošu da dodatno pomognu SNS

Zašto su Vučić i deo opozicije pristali da im Soroš organizuje sastanak?

DJB pozdravlja odluku SzS da napusti Sorošev dijalog

DJB poziva PSG da preispita svoj bojkot opozicije

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar