Војводина

Због дуга топлане Зрењанин остао без градске гасне дистрибутивне мреже

Можете ли да замислите потребу за хитном седницом Скупштине града само због решавање дуга „Градске топлане“ који се нагомилава више од 10 година?

Баш таква хитна седница је прошле недеље у среду заказана за четвртак. На тој седници је гласовима СНС и коалиционих партнера усвојено да се 600 милиона динара дуга „Градске топлане“ Зрењанин намири тако што ће се градска гасна мрежа са свим мерно регулационим станицана у чијој изградњи су учествовали сви (око 22000 потрошача), поклони Србијагасу. Ово је урађено на основу процене вредности градског гасног дистрибутивног система коју је урадила фирма „Expert Team“ д.о.о. из Новог Сада.

Како је ово представљено да не изгледа баш тако лоше?

Ако занемаримо неколико мање важних бесмислица, суштина одлуке је следећа: Град је прихватио да измири дуговање свог ЈП „Градска топлана“ Зрењанин тако што ће извршити пренос својине дистрибутивног система природног гаса на територији града Зрењанина у својину ЈП“Србијагаса“ Нови Сад, а за узврат, на основу те предаје дистрибутивне гасне мреже, град ће своја потраживања од топлане да конветрује у капитал тог предузећа. Дакле нешто што заиста вреди 600 милиона динара је дато, али је конвертовано у нешто што не вреди практично ништа.

Парадокс промене власти и одрицање од одговорности.

Логично је да неко мора бити одговоран за ово нагомилавање дугова „Градске топлане“ Зрењанин. Већ је постало опште место да су за све што не ваља криви бивши (бивша власт). На то смо већ навикли. Истини за вољу највећи део дуга и јесте настао за време тих бивших. Овде међутим постоји проблем. Бивши је уствари и садашњи. Већ други мандат ВД директор топлане је Илија Свилар, директор из времена интензивног нагомилавања тог дуга у преоду од 2001 до 2010.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар