Opozicija pokreće sajt STOP
Политика Саопштењe

Претња бојкотом мора да се уозбиљи

Да би претња бојкотом успела, цела камапања за фер и поштене изборе би морала да се уозбиљи. Циљ кампање није бојкјот, већ фер и поштени избори. ЕУ нам није савезник у тој борби. ЕУ је очигледан савезник власти. Једини савезник су грађани Србије. Задатак нам је да грађане Србије убедимо да су захтеви које истичемо фер, реални, оствариви и у интересу грађана, а не само још једна јалова представа.

Имајући пуно разумевање за различите политичке опције и њихове идеје о томе како се најбоље борити са влашћу која уништава Србију, ДЈБ сматра да је неопходно учинити селедеће кораке:

  1. Фокус камање не могу бити ни Вучић, ни Весић, ни купљене дипломе, ни коцке, јер то личи грађанима на политичка препуцавање, већ ЗАХТЕВИ за фер и поштене изборе.
  2. Захтеви морају бити кратки, разумни, фер, разумљиви и прихватљиви свим грађанима Србије, укључујући и грађане који не гласају за опозицију.
  3. Опозициони лидери да престану да се гурају на чело протеста и да се сиђу са говорнице. Протесте треба да воде угледни грађани без политичких амбиција.
  4. Одредити праг успешности бојкота, организовати се и изборити да остваримо тај циљ. 
  5. Оградити се од странака које себе зову опозицијом, а које кокетирају са влашћу. Ту спадају ЛДП, Лига, СРС, ДСС, Шапић, ПОКС и многи “десничарски” покрети.

Велика листа захтева звучи неозбиљно и више личи на изговор, него на искрену жељу да дођемо до фер и поштених избора. Захтеви морају бити такви да их сви грађани Србије без обзира на то како гласају, прихвате као озбиљне и пожељне. Нпр. захтев да власт прихвати техничку владу до избора великом броју грађана звучи као покушај да се до власти дође без избора и оцењују га као потпуно нереалан. Захтеви морају да буду реални.

Избегавање да се одреди ниво излазности за успех бојкота, тврдње да ће бојкот бити успешан без озбира на излазност, или још горе пароле “што већа излазност то већи успех бојкота”, звуче грађанима као страх од постављања достижног циља и прање руку за случај неуспеха. ДЈБ сматра да права опозиција треба да постави циљ да камања за бојкот обори излазност на испод 40%. Да бисмо ово остварили, морамо имати јасан план контроле избора на бирачким местима без озбира на чињеницу да их бојкотујемо, како бисмо спречили власт да манипулише резултатима бојкотованих избора, преварама подиже излазност и преводи странке које не могу да пређу цензус преко цензуса (ЛДП, Лига, СРС, ДСС, Шапић, ПОКС и други).

ДЈБ је дао свој предлог четири једноставна, свим гласачима прихватљива захтева за које би власт имала велики проблем да их одбије, јер су разумни:

  1. Фер приступ медијима, пре свега РТС-у и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.
  2. Сређивање бирачких спискова – У Србији има мање од 5 милиона личних карата и преко 6.5 милиона бирача у бирачким списковима.
  3. Снимање бирачких кутија, не бирача – Обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места.
  4. Неограничен приступ изборном материјалу након избора. – Могућност да сви грађани преко интернета након избора провере да ли је забележено да су гласали (а они који нису гласали да провере да ли је можда неко гласао уместо њих) и истинска, неограничена контрола бирачког материјала кроз заједнички рад РИК-а и изборних листи како би се одмах, на лицу места, заједнички констатовале неправилности у џаковима и гласање мртвих и људи који живе у иностранству

Чињеница да Србија никада у својој новијој 30-годишњој парламентарној историји није имала задовољене ове услове, не треба да буде разлог зашто да их не уведемо сада. И чињеница да претходна власт није обезбеђивала овакве услове не сме да буде изговор садашњој власти да их не обезбеди. 



Прочитајте још и:

ЕУ помаже Вучићу да обесмисли бојкот

ДЈБ позива ПСГ да преиспита свој бојкот опозиције

Најбољи пут до фер и поштених избора је претња бојкотом

Скупштина Србије једини је форум за разговор о фер изборним условима

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар