Opozicija pokreće sajt STOP
Politika Saopštenje

Pretnja bojkotom mora da se uozbilji

Da bi pretnja bojkotom uspela, cela kamapanja za fer i poštene izbore bi morala da se uozbilji. Cilj kampanje nije bojkjot, već fer i pošteni izbori. EU nam nije saveznik u toj borbi. EU je očigledan saveznik vlasti. Jedini saveznik su građani Srbije. Zadatak nam je da građane Srbije ubedimo da su zahtevi koje ističemo fer, realni, ostvarivi i u interesu građana, a ne samo još jedna jalova predstava.

Imajući puno razumevanje za različite političke opcije i njihove ideje o tome kako se najbolje boriti sa vlašću koja uništava Srbiju, DJB smatra da je neophodno učiniti seledeće korake:

  1. Fokus kamanje ne mogu biti ni Vučić, ni Vesić, ni kupljene diplome, ni kocke, jer to liči građanima na politička prepucavanje, već ZAHTEVI za fer i poštene izbore.
  2. Zahtevi moraju biti kratki, razumni, fer, razumljivi i prihvatljivi svim građanima Srbije, uključujući i građane koji ne glasaju za opoziciju.
  3. Opozicioni lideri da prestanu da se guraju na čelo protesta i da se siđu sa govornice. Proteste treba da vode ugledni građani bez političkih ambicija.
  4. Odrediti prag uspešnosti bojkota, organizovati se i izboriti da ostvarimo taj cilj. 
  5. Ograditi se od stranaka koje sebe zovu opozicijom, a koje koketiraju sa vlašću. Tu spadaju LDP, Liga, SRS, DSS, Šapić, POKS i mnogi “desničarski” pokreti.

Velika lista zahteva zvuči neozbiljno i više liči na izgovor, nego na iskrenu želju da dođemo do fer i poštenih izbora. Zahtevi moraju biti takvi da ih svi građani Srbije bez obzira na to kako glasaju, prihvate kao ozbiljne i poželjne. Npr. zahtev da vlast prihvati tehničku vladu do izbora velikom broju građana zvuči kao pokušaj da se do vlasti dođe bez izbora i ocenjuju ga kao potpuno nerealan. Zahtevi moraju da budu realni.

Izbegavanje da se odredi nivo izlaznosti za uspeh bojkota, tvrdnje da će bojkot biti uspešan bez ozbira na izlaznost, ili još gore parole “što veća izlaznost to veći uspeh bojkota”, zvuče građanima kao strah od postavljanja dostižnog cilja i pranje ruku za slučaj neuspeha. DJB smatra da prava opozicija treba da postavi cilj da kamanja za bojkot obori izlaznost na ispod 40%. Da bismo ovo ostvarili, moramo imati jasan plan kontrole izbora na biračkim mestima bez ozbira na činjenicu da ih bojkotujemo, kako bismo sprečili vlast da manipuliše rezultatima bojkotovanih izbora, prevarama podiže izlaznost i prevodi stranke koje ne mogu da pređu cenzus preko cenzusa (LDP, Liga, SRS, DSS, Šapić, POKS i drugi).

DJB je dao svoj predlog četiri jednostavna, svim glasačima prihvatljiva zahteva za koje bi vlast imala veliki problem da ih odbije, jer su razumni:

  1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.
  2. Sređivanje biračkih spiskova – U Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6.5 miliona birača u biračkim spiskovima.
  3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – Obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.
  4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora. – Mogućnost da svi građani preko interneta nakon izbora provere da li je zabeleženo da su glasali (a oni koji nisu glasali da provere da li je možda neko glasao umesto njih) i istinska, neograničena kontrola biračkog materijala kroz zajednički rad RIK-a i izbornih listi kako bi se odmah, na licu mesta, zajednički konstatovale nepravilnosti u džakovima i glasanje mrtvih i ljudi koji žive u inostranstvu

Činjenica da Srbija nikada u svojoj novijoj 30-godišnjoj parlamentarnoj istoriji nije imala zadovoljene ove uslove, ne treba da bude razlog zašto da ih ne uvedemo sada. I činjenica da prethodna vlast nije obezbeđivala ovakve uslove ne sme da bude izgovor sadašnjoj vlasti da ih ne obezbedi. 



Pročitajte još i:

EU pomaže Vučiću da obesmisli bojkot

DJB poziva PSG da preispita svoj bojkot opozicije

Najbolji put do fer i poštenih izbora je pretnja bojkotom

Skupština Srbije jedini je forum za razgovor o fer izbornim uslovima

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar