Политика Саопштењe

Још увек има времена да се избегне бојкот, али оно истиче

Шест месеци пред редовне парламентарне изборе, тема број 1 на политичкој сцени Србије јесте стварање услова да они буду фер и слободни. Опозициона претња бојкотом очигледно је дала резултате и у њој треба истрајати да би се стигло до зацртаног циља. Бојкот избора није циљ сам по себи, већ претња бојкотом представља једино средство којим се власт може натерати да обезбеди услове за фер и слободне изборе.

Изборни услови у Србији, од увођења вишестраначја пре 30 године, никада нису били фер, али никада нису били ни гори него што су тренутно. Иако време потребно за стварање услова за фер и поштене изборе из дана у дан истиче, још увек га има довољно. Предуслов је да захтеви опозиције власти буду фокусирани, реални и спроводиви. Нереалним и немогућим захтевима опозиција практично обезбеђује алиби властима и њиховим ЕУ спонзорима да кажу да су све покушали, али да опозиција захтева немогуће.

ДЈБ позива остатак праве опозиције (СзС и ПСГ) да уозбиље захтеве које власт треба да испуни да би се створили основни услови за фер изборе и истраје у претњи бојкотом до њиховог испуњења. ДЈБ је предложио следеће захтеве:

  1. Фер приступ медијима, пре свега РТС-у и независност регулаторног тела које треба да спречи злоупотребе медија у сврху пропаганде једне политичке опције.
  2. Сређивање бирачких спискова – У Србији има мање од 5 милиона личних карата и преко 6.5 милиона бирача у бирачким списковима.
  3. Снимање бирачких кутија, не бирача – Обезбеђивање камера које ће снимати бирачке кутије током изборног дана, и процес пребројавања гласова након затварања бирачких места.
  4. Неограничен приступ изборном материјалу након избора. – Могућност да сви грађани преко интернета након избора провере да ли је забележено да су гласали (а они који нису гласали да провере да ли је можда неко гласао уместо њих) и истинска, неограничена контрола бирачког материјала кроз заједнички рад РИК-а и изборних листи како би се одмах, на лицу места, заједнички констатовале неправилности у џаковима и гласање мртвих и људи који живе у иностранству.

Прочитајте још и:

Да ли ЕУ преко Сороша најављује државни удар и суспензију Устава

Претња бојкотом мора да се уозбиљи

ЕУ помаже Вучићу да обесмисли бојкот

ДЈБ позива ПСГ да преиспита свој бојкот опозиције

Најбољи пут до фер и поштених избора је претња бојкотом

Скупштина Србије једини је форум за разговор о фер изборним условима

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар