Војводина

Власт која не трпи никакву критику не трпи ни надзор

На 30. седници скупштине града која је одржана у прошли петак 27.09.2019. изабран је нови зрењанински Омбудсман (заштитник грађана).

Омбудсман би требало да контролише права грађана. Утврђује повреде ових права које су настале чињењем или нечињењем градске управе, градског већа, јавних служби и јавних предузећа чији је оснивач град.

Омбудсмана изгласава скупштина на предлог председника скупштине, комисије за персонална питања или предлог трећине одборника.

Проблем одлуке о Омбудсману лежи у чињеници да се Омбудсман смењује на исти начин на који се и изгласава. Поучени искуством шта све може да се изгласа у скупштини Града Зрењанина знамо да је ово велика препрека за ваљан рад Омбудсмана. Довољно ће бити да се Омбудсман само једном замери неком ЈП или некоме у градској управи, уследиће предлог о његовој смени, а партијски шефови владајуће већине ће својим одборницима објаснити како треба да гласају.

Омбудсман дакле може да бира: да ли ће да брани права грађана пред градском влашћу и тако дође у реалну опасност да буде смењен или да бира да не ради ништа.

Можда у демократски развијеним друштвима Омбудсмана такође смењује скупштина, али то сигурно не може да уради без ваљаног образложења као код нас. Са друге стране власт која лоше реагује на било какву конструкивну, чак и благу критику, не трпи надзор. Да би могао да ради, Омбудсман би морао бити боље заштићен. Овако не постоје основни услови за прву претпоставку у Одлуци о Омбудсману, а то је независност и самосталност овог органа.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар