LOKAL Ауторски текст Војводина

Телепортовање чиновника Мировића

Кастинг за нови спот СНС изгледа да није насумично урађен, судећи по томе што је у њему телепортован баш Игор Мировић, председник Покрајинске владе. Унутар његове странке сигурно позната од раније, а широј јавности од 17.октобра, јесте чињеница да је, пре него се домогао ове машине, на себи својствен аналогни начин, телепортовао  свог службеног возача. На питање новинарке Н1 одакле се у недељу, на дан избора у Лучанима, службено возило Покрајинске владе нашло тамо, нимало духовито, а још мање одговорно, изјавио је да је послао возача да провери и процени незакониту поделу новца за изборе од стране опозиционог кандидата.

У маниру недодирљивог великог газде, неодговорног према Скупштини АПВ, привреди и грађанима који порезима напунише приходе покрајинског буџета од 68,6 милијарди динара, одбруси шта му прво падне на памет. Он, који је цео радни век од 1992. провео на буџетским јаслама, а који годинама подлеже само суду своје странке (читај-искључиво њеном и свом председнику), бахато показа да нема намеру да било какве рачуне полаже јавности.

Међутим, изгледа да ће ипак морати. На суду-по тужби Црте за ненаменско располагање јавним ресурсима, а политички-у Скупштини АП Војводине, по чл. 204 Пословника и писаном посланичком питању, које сам поставио 18. октобра 2019. Питање се односи на висину ненаменског трошка, насталог слањем возила и возача, као и на свест о учињеној злоупотреби службеног положаја. Пословник предвиђа 8 дана као крајњи рок за одговор на постављено питање, за који из искуства знам да неће бити поштован, али ћу упорно користити све пословничке могућности, како би јавност у Војводини сазнала одговор на ову узнемирујућу злоупотребу јавних ресурса.

Питамо се шта је тек са оним мање видљивим, када и за очигледне злоупотребе, за које су ухваћени на делу, одбијају да пруже одговоре, а на шта су обавезани Уставом, Статутом и Пословником о раду Скупштине АПВ. Шта лежи у основи ове осионости покрајинског чиновника Мировића? Свакако да је то дуга, богата пракса, озбиљних контраверзи, за које никад није одговарао (у својству директора ЗИГ, у афери АТП Војводина, за бехатонирање града, кроз уградњу преко кума, за бројне некретнине по граду, које се воде на блиске чланове породице, а из сумњивих трансакција са повезаним лицима).

Да би се ствари помериле са ове мртве тачке, неопходно је да сви ми, који се не миримо са описаним феноменима партијске државе, учинимо оно што је у нашој моћи. Неко активније, борбом за фер изборне услове и медијско представљање, како овакви никад више не би дошли у прилику да управљају јавним ресурсима и злоупотребљавају власт, а неко бар оловком на таквим изборима. На концу, док се услови за ово не стекну, заједничким притиском, укључујући и бојкот.

Александар Зеленски, посланик Доста је било у Скупштини АПВ

PitanjeMirovicu

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар