LOKAL Autorski tekst Vojvodina

Teleportovanje činovnika Mirovića

Kasting za novi spot SNS izgleda da nije nasumično urađen, sudeći po tome što je u njemu teleportovan baš Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. Unutar njegove stranke sigurno poznata od ranije, a široj javnosti od 17.oktobra, jeste činjenica da je, pre nego se domogao ove mašine, na sebi svojstven analogni način, teleportovao  svog službenog vozača. Na pitanje novinarke N1 odakle se u nedelju, na dan izbora u Lučanima, službeno vozilo Pokrajinske vlade našlo tamo, nimalo duhovito, a još manje odgovorno, izjavio je da je poslao vozača da proveri i proceni nezakonitu podelu novca za izbore od strane opozicionog kandidata.

U maniru nedodirljivog velikog gazde, neodgovornog prema Skupštini APV, privredi i građanima koji porezima napuniše prihode pokrajinskog budžeta od 68,6 milijardi dinara, odbrusi šta mu prvo padne na pamet. On, koji je ceo radni vek od 1992. proveo na budžetskim jaslama, a koji godinama podleže samo sudu svoje stranke (čitaj-isključivo njenom i svom predsedniku), bahato pokaza da nema nameru da bilo kakve račune polaže javnosti.

Međutim, izgleda da će ipak morati. Na sudu-po tužbi Crte za nenamensko raspolaganje javnim resursima, a politički-u Skupštini AP Vojvodine, po čl. 204 Poslovnika i pisanom poslaničkom pitanju, koje sam postavio 18. oktobra 2019. Pitanje se odnosi na visinu nenamenskog troška, nastalog slanjem vozila i vozača, kao i na svest o učinjenoj zloupotrebi službenog položaja. Poslovnik predviđa 8 dana kao krajnji rok za odgovor na postavljeno pitanje, za koji iz iskustva znam da neće biti poštovan, ali ću uporno koristiti sve poslovničke mogućnosti, kako bi javnost u Vojvodini saznala odgovor na ovu uznemirujuću zloupotrebu javnih resursa.

Pitamo se šta je tek sa onim manje vidljivim, kada i za očigledne zloupotrebe, za koje su uhvaćeni na delu, odbijaju da pruže odgovore, a na šta su obavezani Ustavom, Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine APV. Šta leži u osnovi ove osionosti pokrajinskog činovnika Mirovića? Svakako da je to duga, bogata praksa, ozbiljnih kontraverzi, za koje nikad nije odgovarao (u svojstvu direktora ZIG, u aferi ATP Vojvodina, za behatoniranje grada, kroz ugradnju preko kuma, za brojne nekretnine po gradu, koje se vode na bliske članove porodice, a iz sumnjivih transakcija sa povezanim licima).

Da bi se stvari pomerile sa ove mrtve tačke, neophodno je da svi mi, koji se ne mirimo sa opisanim fenomenima partijske države, učinimo ono što je u našoj moći. Neko aktivnije, borbom za fer izborne uslove i medijsko predstavljanje, kako ovakvi nikad više ne bi došli u priliku da upravljaju javnim resursima i zloupotrebljavaju vlast, a neko bar olovkom na takvim izborima. Na koncu, dok se uslovi za ovo ne steknu, zajedničkim pritiskom, uključujući i bojkot.

Aleksandar Zelenski, poslanik Dosta je bilo u Skupštini APV

PitanjeMirovicu

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar