Политика Скупштина

Власт крши закон и крије уговор са Аустријом о враћању миграната

Након што је бивши аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кикл изјавио да је са Србијом склопио уговор о мигрантима, посланици ДЈБ упутили су званични захтев за обавештењем и објашњењем министру унутрашњих послова Србије преко председнице Народне скупштине Србије Маје Гојковић, захтевајући да нам достави копију тог уговора. Иако је од предаје овог захтева прошло месец дана, одговор нисмо добили.

Подсећамо, бивши министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл, гостујући у емисији ImZentrum на аустријској телевизији ОРФ2, изјавио је да је у доба док је био министар са Србијом склопио уговор да мигранти којима Аустрија одбије захтев за азил, а који не могу да се врате у своју земљу порекла, буду враћени у Србију.

ДЈБ посланици су 8. октобра 2019. године, сходно члану 287. Пословника, преко председнице Народне скупштине захтевали копију тог уговора и додатне информације о томе с којим је још земљама ЕУ Влада Србије склопила сличне уговоре, и који су детаљи тих уговора.

Чињеница да посланици ДЈБ још увек нису добили никакав одговор на ово питање иако је прошао законски рок од 15 дана недвосмислено потврђује да Влада Србије склапа тајне уговоре са земљама-чланицама ЕУ о питањима од великог јавног значаја, одбијајући да јавност упозна са њиховим садржајем. На тај начин Влада Србије, уз помоћ председнице Народне скупштине, не само да крши одредбе Устава Србије, већ активно ради на систематској разградњи државе.

ДЈБ ће наставити да свим расположивим правним средствима инсистира на испуњењу обавезе Владе Србије да јавност упозна са свим уговорима о мигрантима које је у име грађана Србије потписала са различитим ЕУ земљама, штитећи на тај начин јавни и државни интерес Републике Србије. ДЈБ ће тужити председницу Народне скупштине због непоступања и захтевати да се она обавеже на поступање по захтеву.

Прилог:

– Копија захтева

Прочитајте још и:

Аустријски званичник потврдио: Мигранти се враћају у Србију

(Видео) Саша Радуловић вс. Небојша Стефановић: Хоће ли мигранти постати јефтина радна снага у Србији

Србија не треба да усвоји Глобални споразум УН о миграцијама

Азил и мигранти – бројке и слова

Саша Радуловић: Колико је миграната до сада предало захтев за азил у Србији?