Politika Reagovanje

Zašto državne institucije ne poriču prinudni rad kineskih osuđenika u Boru?

Na molbu uznemirenih građana Bora poslanici DJB su početkom oktobra uputili zahteve za informacijama od javnog značaja na adrese Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za rad i zapošljavanje, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspekcijske uprave sa sledećim pitanjima:

  1. Po kom potpisanom međudržavnom sporazumu se vrši upućivanje državljana NR Kine na rad u grad Bor?
  2. Koji je ukupan broj kineskih državljana radno angažovanih u gradu Boru?
  3. Da li radno angažovani državljani NR Kine imaju dozvolu boravka izdatu od strane MUP RS?
  4. Da li su upućeni kineski državljani na rad u grad Bor osuđeni na zatvorske kazne u svojoj zemlji – NR Kini?
  5. Koji državni organ i na osnovu kog zakona je doneo odluku o dozvoli “uvoza” osuđenika iz NR Kine i njihovog radnog angažovanja?
  6. Da li je upošljavanjem kineskih zatvorenika u stvari u Srbiji ustanovljen odnosno legalizovan prinudni rad, koji je suprotan konvencijama MOR iz 1930. i 1957. kojima je ukinut prinudni rad, a čiji je obveznik primene i Republika Srbija, kao sukcesor, odnosno pravni sledbenik zemlje potpisnika navedenih konvencija?

Na naš zahtev u zakonskom roku reagovalo je samo Ministarstvo spoljnih poslova, međutim krajnje neprimereno. Umesto jasnih odgovora na postavljena pitanja, stiglo nam je tek obaveštenje da su Vlada Republike Srbije i Vlada NR Kine potpisale “Sporazum o socijalnoj sigurnosti kojim se, između ostalog, reguliše i socijalno osiguranje upućenih lica”, ali da on još uvek nije stupio na snagu.

DJB izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da nadležne institucije građanima Bora uskraćuju odgovore na ovako važna pitanja. Žalbu zbog neprikladnog i nepotpunog odgovora Ministarstva spoljnih poslova, kao i žalbe zbog ćutanja ostalih nadležnih državnih institucija, uputili smo u zakonskom roku Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.


Pročitajte još i:

Kineski ambasador došao na rođendan SNS da zahvali na poklonjenim rudnim bogatstvima

RTB Bor prodat za 350 miliona, a vredi najmanje 50 milijardi dolara

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar