Правосуђе Саопштењe

Радуловић против Вучића: Наставак у Стразбуру

Након што је Уставни суд Републике Србије одбацио уставну жалбу Саше Радуловића на пресуду Апелационог суда у Београду у поступку против председника Србије Александра Вучића, Саша Радуловић ће заштиту својих права потражити пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Апелациони суд је у својој пресуди утврдио принцип да председник СНС-а, који је уједно и председник Србије, може некажњено да вређа и клевеће грађане Србије као и да се Закон о парничном поступку не примењује у ситуацији у којој је једна странка у спору председник СНС, те да он може успети у поступку чак и када не предузме ниједну процесну радњу. Због промовисања оваквих принципа, Уставном суду је поднета жалба на пресуду Апелационог суда.

Пред Уставним судом је постављено веома озбиљно питање које се тиче једнакости свих грађана пред законом, али и питање угрожавања уставних гаранција које се тичу не само слободе изражавања, већ и уздизања председника СНС изнад Устава и закона. На овај начин је посредно озакоњена узурпација уставноправних овлашћења, како у погледу државног уређења, тако и у погледу гаранција људских права.

Уставни суд није желео да се упусти у одлучивање по уставној жалби Саше Радуловића. На тај начин је по ко зна који пут једно овако важно унутрашње питање препустио Европском суду за људска права у Стразбуру, доводећи државу у ризик да поново буде предмет понижења и подсмеха пред међународним институцијама.

Због кршења Устава од стране председника СНС и чињенице да домаћи судови легитимизују ово кршење, а залажући се за очување демократских институција у Србији, Саша Радуловић је приморан да поднесе представку Европском суду за људска права у Стразбуру.