Pravosuđe Saopštenje

Radulović protiv Vučića: Nastavak u Strazburu

Nakon što je Ustavni sud Republike Srbije odbacio ustavnu žalbu Saše Radulovića na presudu Apelacionog suda u Beogradu u postupku protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Saša Radulović će zaštitu svojih prava potražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Apelacioni sud je u svojoj presudi utvrdio princip da predsednik SNS-a, koji je ujedno i predsednik Srbije, može nekažnjeno da vređa i kleveće građane Srbije kao i da se Zakon o parničnom postupku ne primenjuje u situaciji u kojoj je jedna stranka u sporu predsednik SNS, te da on može uspeti u postupku čak i kada ne preduzme nijednu procesnu radnju. Zbog promovisanja ovakvih principa, Ustavnom sudu je podneta žalba na presudu Apelacionog suda.

Pred Ustavnim sudom je postavljeno veoma ozbiljno pitanje koje se tiče jednakosti svih građana pred zakonom, ali i pitanje ugrožavanja ustavnih garancija koje se tiču ne samo slobode izražavanja, već i uzdizanja predsednika SNS iznad Ustava i zakona. Na ovaj način je posredno ozakonjena uzurpacija ustavnopravnih ovlašćenja, kako u pogledu državnog uređenja, tako i u pogledu garancija ljudskih prava.

Ustavni sud nije želeo da se upusti u odlučivanje po ustavnoj žalbi Saše Radulovića. Na taj način je po ko zna koji put jedno ovako važno unutrašnje pitanje prepustio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, dovodeći državu u rizik da ponovo bude predmet poniženja i podsmeha pred međunarodnim institucijama.

Zbog kršenja Ustava od strane predsednika SNS i činjenice da domaći sudovi legitimizuju ovo kršenje, a zalažući se za očuvanje demokratskih institucija u Srbiji, Saša Radulović je primoran da podnese predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dragi prijatelji,

    javljam se iz Kragujevca i saljem vam najlepse zelje u vasem i mom, licnom nastojanju da smenimo ovu nakaradnu druzinu! Upravo sam dala potpis za vasu registraciju i mogu vam reci da sam se mnooooooooogo obradovala, ali i rastuzila! Obradovala, jer sam videla mnogo lepog , mladog sveteta na promociji vaseg programa, a rastuzila kada sam videla vas izborni materijal! Sasa Radulovic, sam, hej, samo on na slici!!! Nikoga, cak ni Branke ni Hane! Na proslim izborima je imao drustvo! Sam sa Sobom! U duplikatu! Sada je odustao od svog drustva!!!

    Bez obzira na samoljubivost “vodje” imate moj glas i podrsku! Naravno, ako se izbori odrze i izadje opozicija! Sigurna sam da od izbora nema nista!

    Iskreno,
    Olivera Tomic
    Kragujevac

    • Draga Olivera, hvala Vam na podršci. Uskoro pripremamo puno izbornog materijala sa celim timom. Pozdrav