Војводина

Уместо раскида уговора у Зрењанину завет ћутања

Пре истека крајњег договореног рока, када је требало да сазнамо да ли је постројење за пречишћавање воде у Зрењанину у стању да да чисту воду, огласили су се представници извођача услуге конференцијом за новинаре где су обелоданили да постројење даје чисту воду по резултатима београдске акредитоване лабораторије.

Након тога, све до данас ове тврдње нико није нити оповргао, нити потврдио. Очекивали смо да ће у складу са договором:

  • комисија за пуштање у рад постројења кренути са радом,
  • Град или Завод за јавно здравље објављивати своје резултате мерења квалитета,
  • Водовод дочекати спремно пречишћену воду.

Ништа од наведеног се није догодило. У међувремену смо успели да сазнамо важну ствар. По никад објављеним резултатима Завода за јавно здравље у Зрењанину вода из постројења није оцењена као исправна на довољном броју места. Боја и мирис нису задовољавајуће. Налази локалне лабораторије Завода за јавно здравље се узимају као релавантни. Остаје недоречено како је могуће да се резултати испитивања две акредитоване лабораторије разликују.

Узели смо учешће у отвореним разговорима у присуству премијерке из једног важног разлога: да дефинишемо када је крајњи рок да о постројењу сазнамо све, после којег неће бити „само још ово“. Дефинисали смо да је то половина септембра. Такође смо дефинисали да, ако после тога и даље не будемо имали чисту воду, то буде довољан разлог да се раскине уговор.

Сада, два месеца касније, званично немамо ништа. Од градске власти захтевамо да поступи у складу са договореним. То значи да раскине уговор о пречишћавању воде, а сав новац који је на разне начине дат да постројење проради, претвори у капитал предузећа.

Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар