Саопштењe Скупштина

Данас ћемо у Скупштини проверити напредак којим се хвали ЕУ

Након што су се спонзори СНС-а из Брисела и Берлина последњих шест месеци здушно ангажовали да помогну председнику СНС-а да избегне бојкот избора, хвалећи и њега и себе напретком у култури дијалога и фер условима за изборе, ДЈБ ће данас у Скупштини проверити колико је то тачно. Ово није прекид бојкота Скупштине од стране посланика ДЈБ, већ провера да ли се ишта променило од када смо се пре шест месеци одлучили за бојкот заседања због претварања Народне Скупштине Републике Србије у фарму.

Посланици ДЈБ су поднели 17 допуна дневног реда и данас ће учествовати у припремном делу седнице: утврђивању дневног реда. Међу предлозима се налазе измене закона који би омогућили бољу контролу избора и спречавање изборних крађа, забрану изградње МХЕ, увођење бесплатних уџбеника и вртића за сву децу у Србији и други. 

Од почетка рада овог скупштинског сазива у јуну 2016. године до данас, владајућа већина није дозволила опозицији да стави ни једну једину тачку на дневни ред. Упркос томе што се власт хвали да је Ненаду Чанку дала једну тачку на једном заседању, грађани знају да је Ненад Чанак сателит опозиција власти и да је у отвореној коалицији са СНС-ом у Војводини и Новом Саду.

Проверићемо да ли опозиција у Скупштини сада може да изнесе своје предлоге за допуну дневног реда без добро увежбане опструкција владајуће коалиције.

Проверићемо да ли у дану у коме опозиција предлаже своје допуне дневног реда сада постоји Пословником прописана пауза, или се од посланика и даље очекује да 12 сати не изађу из скупштинске сале.

Проверићемо и да ли ће председавајући поштовати установљен и унапред објављен редослед обраћања посланика, или ће и даље на прескок прозивати посланике баш у тренутку у ком су приморани да напусте салу.

Проверићемо да ли је сада могуће рекламирати повреду Пословника током представљања допуна дневног реда, или се владајућа коалиција и даље држи измишљене “праксе” којом је до сад то посланицима без изузетка ускраћивала.

Проверићемо да ли је владајућа већина одустала од установљеног обичаја да након обраћања опозиционог посланика прозове посланике Ристичевића, Атлагића, Мартиновића како би скренули тему са предложене допуне дневног реда на увреде и клевете које урушавају достојанство и репутацију Народне скупштине у јавности.

Проверићемо да ли владајућа већина и даље гласа на звонце.

Посланици ДЈБ ће током данашњег скупштинског заседања тестирати у којој мери се владајућа већина придржава препорука својих ЕУ спонзора да омогући демократски дијалог у Скупштини или је реч само о замазивању очију јавности како би се неутралисала претња бојкотом избора.


Прочитајте још и:


(Видео) ДЈБ у Скупштини: Ништа се није променило набоље, Скупштина и даље “Фарма”

У Народној скупштини се ништа није променило, ДЈБ наставља бојкот

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар