Saopštenje Skupština

Danas ćemo u Skupštini proveriti napredak kojim se hvali EU

Nakon što su se sponzori SNS-a iz Brisela i Berlina poslednjih šest meseci zdušno angažovali da pomognu predsedniku SNS-a da izbegne bojkot izbora, hvaleći i njega i sebe napretkom u kulturi dijaloga i fer uslovima za izbore, DJB će danas u Skupštini proveriti koliko je to tačno. Ovo nije prekid bojkota Skupštine od strane poslanika DJB, već provera da li se išta promenilo od kada smo se pre šest meseci odlučili za bojkot zasedanja zbog pretvaranja Narodne Skupštine Republike Srbije u farmu.

Poslanici DJB su podneli 17 dopuna dnevnog reda i danas će učestvovati u pripremnom delu sednice: utvrđivanju dnevnog reda. Među predlozima se nalaze izmene zakona koji bi omogućili bolju kontrolu izbora i sprečavanje izbornih krađa, zabranu izgradnje MHE, uvođenje besplatnih udžbenika i vrtića za svu decu u Srbiji i drugi. 

Od početka rada ovog skupštinskog saziva u junu 2016. godine do danas, vladajuća većina nije dozvolila opoziciji da stavi ni jednu jedinu tačku na dnevni red. Uprkos tome što se vlast hvali da je Nenadu Čanku dala jednu tačku na jednom zasedanju, građani znaju da je Nenad Čanak satelit opozicija vlasti i da je u otvorenoj koaliciji sa SNS-om u Vojvodini i Novom Sadu.

Proverićemo da li opozicija u Skupštini sada može da iznese svoje predloge za dopunu dnevnog reda bez dobro uvežbane opstrukcija vladajuće koalicije.

Proverićemo da li u danu u kome opozicija predlaže svoje dopune dnevnog reda sada postoji Poslovnikom propisana pauza, ili se od poslanika i dalje očekuje da 12 sati ne izađu iz skupštinske sale.

Proverićemo i da li će predsedavajući poštovati ustanovljen i unapred objavljen redosled obraćanja poslanika, ili će i dalje na preskok prozivati poslanike baš u trenutku u kom su primorani da napuste salu.

Proverićemo da li je sada moguće reklamirati povredu Poslovnika tokom predstavljanja dopuna dnevnog reda, ili se vladajuća koalicija i dalje drži izmišljene “prakse” kojom je do sad to poslanicima bez izuzetka uskraćivala.

Proverićemo da li je vladajuća većina odustala od ustanovljenog običaja da nakon obraćanja opozicionog poslanika prozove poslanike Rističevića, Atlagića, Martinovića kako bi skrenuli temu sa predložene dopune dnevnog reda na uvrede i klevete koje urušavaju dostojanstvo i reputaciju Narodne skupštine u javnosti.

Proverićemo da li vladajuća većina i dalje glasa na zvonce.

Poslanici DJB će tokom današnjeg skupštinskog zasedanja testirati u kojoj meri se vladajuća većina pridržava preporuka svojih EU sponzora da omogući demokratski dijalog u Skupštini ili je reč samo o zamazivanju očiju javnosti kako bi se neutralisala pretnja bojkotom izbora.


Pročitajte još i:


(Video) DJB u Skupštini: Ništa se nije promenilo nabolje, Skupština i dalje “Farma”

U Narodnoj skupštini se ništa nije promenilo, DJB nastavlja bojkot

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar