Ауторски текст

ДА ЛИ СМО МИ КАО ДРУШТВО ПОТОНУЛИ

У недељу смо, као једна нација, били сведоци немилог догађаја на пијаци на Видиковцу, где је нападнуто службено лице које је извршавало своју дужност. Потез уличне продавачице свакако није исправан начин да се реши ситуација, али опет имамо једно друштвено, велико и одговорно АЛИ…


Најлакши потез сваког члана друштва, а видим да се већ увелико дешава, је заузети страну, узети свој телефон у руке и обасипати салвама увреда неистомишљенике о овом дешавању. Деценијски проблем наше државе и нашег друштва је систем, а не грађанин. Ако то узмемо у обзир, данашњи инцидент на једној од престоничких пијаца, кривац није ни био на пијаци (које исту ту престоницу красе и дају дух народу понајвише у тим недељним окупљањима широких народних маса, цењкању, опробавањем робе и томе слично).

СИСТЕМ ЈЕ КРИВ. Свако ко данас говори: ,,Нека си је ударила, требала си јаче, ишла си да зарадиш деци хлеб по минусу!”, треба да се стави и у супротну улогу. Мислим да је и она општинска службеница, као и милицајка, исто тако изашла по минусу, да заради деци за хлеб. Мислим да оно није туча неартикулисаних људи, ни са стране извршне власти, ни са стране продавачице. Ти људи су изашли на терен по нечијем налогу, тј. по налогу државе, по налогу система. Једнако је бизарно као и да је неко од нас претукао поштара који нам је донео казну на адресу.

Имали смо три учесника/це и ниједног кривца на лицу места, док кривци седе у Немањиној, а остатак друштва самовољно копа јаз између рођака, браће, кумова, комшија, продаваца и купаца. То и јесте циљ. Распарчавање народа на што мање групе, на што неутицајније групе. А убеђен сам да је, између осталог, комунална милицајка повремено и купац. Ми смо данас доживели да су нам се поделе увукле и на градске пијаце.

Као члан друштва, желим да питам, пре свега старије чланове истог: ,,Шта је следеће? Подела унутар домова? Или су и то успели док смо наизменично оптуживали једни друге?”. До када ћемо гласати за “њих” уместо за себе ? До када ће ови старији чланови мислити да могу спринтом победити у маратонској трци, па власт и систем бирати по принципу “да мени ваља”? Овај свет је постојао и пре нас, и неће нестати са нама. То што ће индивидуи ваљати, не значи да ће и његовој деци ваљати. Докле ће се старији чланови друштва залуђивати да ако ураде нешто за одређене групације могу постати недодирљиви?


Сваки грађанин мора отворити очи и схватити следеће: ,, Где год да се нађе, на којој год позицији, са колико год моћи и новца, постојали су такви људи и пре вас и они су уништавани”. Они убијени криминалци о којима сте читали у црним хроникама су исто тако мислили. Ово је покушај да се обратим некоме, макар једном члану друштвене заједнице, покушај да се обратим са потпалубља потонуле ладје и ако једном сународнику допрем до мозга сматраћу то успехом, на путу до површине док нисмо остали без ваздуха у плућима.
,,Ваља нам се пробудити”.

Никола Дука, Члан ОО ДЈБ Раковица

Ознаке

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар