LOKAL Autorski tekst Vojvodina

Da li je Novi Sad u ratu sa biciklistima?

Saobraćajni kolaps i gužva su postali svakodnevica u Novom Sadu. Parkiranje takođe. Usled širenja grada i porasta broja stanovnika, postojeća saobraćajna infrastruktura postala je neadekvatna-nekada široki bulevari, postali su nam tesni, a parkinzi prebukirani, naročito u širem centru Grada. Izgradnja novih garaža se dugo najavljuje, ali je realizacija još uvek daleko.
Kao jedan od pratećih, ali izuzetno značajnih problema, pojavljuje se i nikada veće zagađenje vazduha.
Da bi se ublažili negativni efekti novonastalih životnih okolnosti u urbanoj sredini, često je gradska vlast pozivala na korišćenje bicikala kao alternativnih, a ekološki prihvatljivih oblika prevoza.
Međutim, osim deklarativnog promovisanja, vlast ne radi gotovo ništa kako bi sugrađanima koji koriste ili bi eventualno koristili bicikl kao prevozno sredstvo, izašla u susret. Često i odmaže, svesno ili iz nemara.

Biciklističke staze su u izuzetno lošem stanju. Nejasno su obeležene, prepune rupa, neravnina, ispucale… Jednom rečju, nebezbedne za korišćenje.

Gradska vlast je, do 2019. godine, u programima održavanja objekata putne privrede imala predviđenu stavku „održavanje biciklističkih staza“ i za tu namenu je u 2017. i 2018. godini opredeljivano po 10.000.000 dinara. Međutim, u 2019. godini ta stavka je nestala iz godišnjeg programa održavanja objekata putne privrede, a održavanje biciklističkih staza je priključeno stavki „Održavanje trotoara i rekreativnih površina“.

Da stvar bude još teža za bicikliste, iznos odvojenih sredstava po toj stavci nije uvećan u odnosu na 2017. i 2018. godinu i iznosio je 30.000.000 dinara.
Kulminacija ove svojevrsne borbe protiv biciklista u Novom Sadu dolazi u 2020. godini, kada se dotadašnji nivo sredstava predviđenih za održavanje trotoara, rekreativnih površina i biciklističkih staza ponovo umanjuje i sada iznosi 20.000.000 dinara.

Razlozi ovakvih poteza gradske vlasti ostaju nepoznanica, a jedino je sigurno da u gradskoj kasi novca ima.
Niko od predstavnika gradske vlasti nije izašao pred građane da im objasni zašto se smanjuju sredstva za održavanje biciklističkih staza!
Niko građane nije pitao da li su zadovoljni stanjem biciklističkih staza!
Jer građane vlast uglavnom ništa i ne pita. Jer vlast je paralelni univerzum kome su građani suvišni!

Gradski odbor “Dosta je bilo” Novi Sad

Program-2017

Program-2018

Program-2019

Program-2020

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar