Ауторски текст Образовање

Хорор школа: Ђаци се такмиче у хватању мишева, на главе им пада плафон

Основна школа у селу Драгојевац код Владимираца личи на сценографију за хорор филм. Улазак ђака у исту изгледа као зона сумрака из које можда неће изаћи због свих могућих опасности које вребају. Ђацима који похађају ту школу, током наставе може свашта да се догоди – од упадања у необезбеђени бунар дубок 14 метара који се налази у школском дворишту до падања крова на главу.

У каквом је стању наше образовање, најбоље показује сеоска школа у Драгојевцу. Годинама се у овом селу чека на реновирање, међутим, упркос забринутим родитељима који децу у школу шаљу као на фронт, локална власт ништа предузела није.

Поред плафона који свакодневно пада по главама ђака, у школи озбиљан проблем ствара и лоша инсталација која је под напоном огољених жица. Ту је и рупа од бунара у самом дворишту школе која нити је обезбеђена нити осигурана, па је све на ђацима када је безбедност у школском дворишту у питању. И двориште је неограђено иако се налази поред асфалтног пута куда често великом брзином пролазе аутомобили.

У школи ни хигијена није на завидном нивоу, мокри чвор не постоји, а последњи пут је окречена пре 12 година. Грејање је као у 19. веку – фуруна пуна угља од кога се у учионицама једва дише.

Ученици нису једини корисници ове школе из зоне сумрака. Наиме, мишеви и пацови одавно су подстанари у овој руинираној згради, а ученици се између одељења такмиче у томе ко ће више да улови. Готово да је питање дана када ће избити зараза због нехигијене, односно немогућности да се одржава хигијена.

Да се није седело скрштених руку, сведочи и родитељ једног ученика који је о ситуацији у школи обавестио школски одбор, а потом и локалну самоуправу.
Одговор који је добио није изненађујућ упркос томе што актуелна власт на сва уста говори о томе како чини све за нашу децу, њихово образовање и будућност. Чак им је и најновији слоган за актуелну кампању “За нашу децу” иако није сасвим јасно за коју децу – нашу или њихову.

Родитељ који је покренуо питање реновирања школе у Драгојевцу код Владимираца позван је на састанак локалног СНС одбора где му је саопштено да ће санирати школу уколико опет победе на изборима. Иако су на власти у овој општини, њима је изгледа потребно још много мандата да би се из основне школе у Драгојевцу иселили мишеви, закопала дубока рупа, санирао кров, направио тоалет и напокон стигао 20. век у ову сеоску школу.

Доста је било ће ово променити. Ми знамо како да побољшамо школство у Србији, а пронашли смо и новац у буџету. Улагање у образовање је инвестиција у будућност, а не трошак. Сви ђаци у Србији морају да имају добре услове у којима ће се образовати, бесплатне уџбенике, прибор, ужину и све друге трошкове које сада морају да сносе родитељи, мора да плати држава.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар