Саопштењe

МУП крије од народних посланика ДЈБ податке о одузетом регистрованом оружју од савесних грађана

У светлу информација које су већ преплавиле јавност о одузимању оружја од савесних грађана у процесу пререгистрације већ раније регистрованог оружја и његовој каснијој препродаји, посланици ДЈБ су тражили од МУП-а да им достави податке о броју регистрованог оружја које је одузето од грађана у последњих 5 година. МУП није одговорио на захтев посланика ДЈБ и тиме је прекршио закон.

Шта у ствари крије МУП? Нови Закон о оружју и муницији је донет 2015. године и чланом 50 је прописао је да сваки комад оружја мора да се пререгиструје, да се папирни оружни листови замене са пластичним биометријским картицама и да се приликом пререгистрације мора доставити лекарско уверење о способности поседовања оружја.

По информацијама које добијамо од забринутих грађана, начелници Полицијских управа су кршећи закон, а у складу са налогом МУП-а, уместо да по пријему лекарског уверења ураде пререгистрацију по члану 50. Закона, од грађана који су вршили пререгистрацију тражили да плате намет у висини од преко 10.000 динара као да се ради о првој набавци оружја. Истовремено су им нудили већ припремљен образац о “поклањању” оружја држави. Познато је да тржиште оружја у Србији не постоји, а да је забрањено грађанима да продају своје оружје у иностранству.

Ово МУП-у није било доста, па су на грађане који су прихватили да плате намет и нису хтели да “поклоне” оружје држави, почели да примењују члан 11. закона који се односи на нову набавку оружја и одбијали да пререгиструју оружје под изговором да грађанин није доказао да му је угрожена лична безбедност и доносили решења о одузимању. Иако закон оставља могућност продаје оружја у року од годину дана од дана доношења решења о одузимању, како тржиште не постоји, грађани су били приморани да “поклоне” оружје држави. Како тржиште оружја у Србији не постоји, грађанима је оружје одузимано. Ово је посебно погодило велики број бивших војних лица и бивших припадника полиције.

Изгледа као да је циљ МУП-а у ствари у старту био разоружавање савесних грађана. Додатни бенефит МУП на челу са министром Стефановићем изгледа види и у даљој препродаји тог оружја преко приватних фирми. Постоји основана сумња да МУП “продаје” испод цене, поклања или чак плаћа уништавање оружја противзаконито одузетог од савесних грађана приватним компанијама које имају лиценцу за извоз оружја.

Сајтови оружја у иностранству су преплављени понудом преправљеног оружја из Србије. На насловној слици се може видети сандук са популарним “тетејцима – м57” којима је накнадно уграђена кочница без које се не могу продавати у САД-у. О овом уносном “послу” и количини одузетог оружја говори и податак да једна радионица у Земуну није могла да постигне уградњу кочница, па је додатно ангажована и фирма у Чачку.

Због кршења закона, ДЈБ је покренуо прекршајни поступак против министра Небојше Стефановића као и тужбу пред Управним судом.


Прочитајте још и:

ДЈБ поднео измену закона: спречити отимање оружја савесним грађанима

Зашто су Србији потребни кинески полицајци?

Зашто државне институције не поричу принудни рад кинеских осуђеника у Бору?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар