Саопштењe

ДЈБ предао Скупштини предлог измена Закона о медијима

У светлу сукоба два највећа кабловска оператера у Србији, Телекома у власништву државе Србије и СББ-а у власништву стране компаније Унитед Медиа групе, и чињенице да кабловски оператери злоупотребљавају свој монополски положај и ограничавају грађанима Србије садржај који могу да гледају преко малих екрана, ДЈБ је Народној скупштини Републике Србије доставио измене Закона о медијима које имају за циљ да спрече монопол кабловских оператера и ставе интерес грађана за медијски плурализам испред интереса капитала.

Измене закона предвиђају да сви ТВ канали који желе да се емитују у Србији морају да добију дозволу РЕМ-а за то. Ова измена ће значити да ће сви канали Пинк-а, али и Н1 и Нова С, морати да прибаве дозволе РЕМ-а за емитовање које данас немају.

Измене такође предвиђају да канали који се увозе, односно само ре-емитују у Србији, неће моћи да приказују рекламе намењене домаћем тржишту. Овом одредбом се штите сви домаћи емитери без изузетка. Ова измена значи да ће и Пинк и Н1 и Нова С, уколико желе да зарађују новац од реклама у Србији, морати да прекину праксу избегавања плаћања пореза и ре-емитовања свог програма преко трећих земаља, кога свакако производе у Србији.

Измене предвиђају и да ће кабловски оператери морати да емитују сваки ТВ канал који има дозволу РЕМ-а. Комерцијални услови емитовање ће зависити искључиво од гледаности ТВ канала. Интерес грађана је разноврсност програма. Грађани ће својим гледањем практично одређивати финансирање различитих домаћих ТВ канала који имају дозволу РЕМ-а.

Измене такође предвиђају враћање на раније законско решење које је СНС укинуо, а које предвиђа да власник кабловског оператера и власник ТВ канала не могу да буду исти. Тиме се спречава монопол и усмерава фокус и оператера и власника ТВ канала искључиво на квалитет понуде.

Циљ свих ових законских промена је укидање монопола, односно бипола које је очигледно настао у медијском простору Србије, јер стављају интерес грађана и квалитет програма на прво место, изнад интереса компанија. ТВ канали ће морати својим квалитетом да се такмиче за пажњу гледалаца, а не да привилеговани канали које форсирају кабловски оператери буду заштићени од конкуренције и добијају новац грађана онако како то одреде кабловски оператери. Питаће се грађани.

Прочитајте још и:

ДЈБ поднео амандмане на законе о смањењу изборног цензуса

(Видео) ДЈБ у Скупштини: Ништа се није променило набоље, Скупштина и даље „Фарма“

У Народној скупштини се ништа није променило, ДЈБ наставља бојкот

ДЈБ поднео законе за већи цензус за коалиције

Месец дана пре расписвања избора власт заказала јавно слушање о смањењу цензуса

ДЈБ тражи од Маје Гојковић ванредну седницу Скупштине о дешавањима у Црној Гори

ЕУ преузела управљање Скупштином Србије