Правосуђе Саопштењe

Саша Радуловић добио трећи судски спор против Пинка

Виши суд у Београду донео је пресуду против ТВ Пинк због повреде угледа и части Саше Радуловића. Суд је обавезао ТВ Пинк да на име накнаде нематеријалне штете Саши Радуловићу исплати износ од 90.000,00 динара са затезним каматама, надокнади трошкове судског поступка и да на свом сајту објави пресуду у целости, без одлагања и без било каквих коментара. Предмет спора биле су неистините тврдње објављене 20. марта 2017. године, у јеку предизборне кампање, у тексту „ЕВО КО ЈЕ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА: Радуловић ОЈАДИО грађане Србије за 49 МИЛИОНА“.

Суд је констатовао да ТВ Пинк није проверио порекло, тачност, потпуност и истинитост информација пре објављивања и пресудио да није смео објављивати непроверене тврдње за које је на суду утврђено да су неистините. 

Подсећамо да је ТВ Пинк у јеку предизборне кампање за председничке изборе 2017. године објавио текст препун лажи о Саши Радуловићу који је за циљ имао његову дискредитацију у очима гласача. Суд је установио да није тачно да је Саша Радуловић током своје каријере стечајног управника добио 495 месечних новчаних накнада у износу од 49 милиона динара и да није тачно да је склапао уговоре о књиговодственим пословима сам са собом.

Ово је трећа пресуда по тужбама Саше Радуловића против ТВ Пинк. У првом поступку, који је окончан правоснажном пресудом против Пинка у јануару 2018. године, Виши суд је утврдио да је ТВ Пинк 2016. године пласирала лажне вести о томе да је Саша Радуловић умешан у „сумњиве послове у којима су држава и фирме у стечају оштећене за силне милионе“ и да га је од оптужнице спасио врх Тадићеве влати. Други поступак окончан је у лето 2019. године, када је Апелациони суд потврдио пресуду Вишег суда у Београду, јер је установљено да је ТВ Пинк повредио право на приватност Саше Радуловића током емитовања прилога о лажним синдикалним активистима. И у овим споровима суд је обавезао ТВ Пинк на плаћање штете од по 100.000 динара и покривање трошкова судског поступка.

Политичка штета коју проузрокују пропагандни тимови власти који се представљају као медији и новинари, попут Пинка, Информера, Српског телеграфа, Студија Б и других, далеко превазилази износе штете коју пресуђује суд. Када би суд утврдио да нпр. ТВ Пинк у ствари смишљено и намерно пласира неистините информације и казнио га адекватно, овакве ствари се не би понављале. Оваква судска пракса је директан подстицај за наставак злоупотребе медија у обрачуну власти с опозицијом.

Повезани текстови:

Саша Радуловић добио други судски спор против Пинка

Председник СНС-а се сакрива од Саше Радуловића иза Народне скупштине

Саша Радуловић тужио Дојче Веле

Кланшчек изгубио спор против Саше Радуловића

Првостепеном пресудом усвојена тужба Саше Радуловића против Мире Басте