Косово и Метохија Саопштењe

ДЈБ предао Скупштини предлог Закона о КиМ

Посланици ДЈБ упутили су у скупштинску процедуру Предлог закона о Косову и Метохији који за циљ има решавање питања статуса јужне српске покрајине у складу са Уставом Републике Србије, међународним правом и Резолуцијом 1244.

Један од најважнијих разлога који се наводе за потписивање правно обавезујућег споразума са Приштином је да Србија нема дефинисане границе и да њен Устав не важи на целој територији. ДЈБ предлог Закона о КиМ практично решава оба ова проблема у складу са Уставом Србије, Резолуцијом 1244 и међународним правом, а не захтева правно обавезујући споразум.

Основ за нацрт овог закона је пресек Устава Републике Србије и Резолуције 1244. Модел решења је однос Данске и Фарских острва. Данска је део Европске уније и у свом саставу, у складу са својим Уставом, има Фарска острва која себе сматрају независном државом. Грађани Фарских острва немају погодности данског пасоша нити могућност да се сматрају држављанима ЕУ, па чак ни држављанима Данске, имају своју фудбалску репрезентацију, доносе своје законе, на референдуму су се још одавно изјаснили за независност, али их Данска сматра својом локалном самоуправом. Данској одговара да фактичко стање и проблем са делом територије, где становништво не осећа припадност тој земљи, реши тако што ће њихове захтеве подвести под свој Устав са високим степеном аутономије. Фарска острва немају столицу у Уједињеним нацијама.

Доношењем Закона о КиМ, користећи модел Фарских острва, а и многе друге примере који постоје у свету, Србија може без промене Устава, поштујући Резолуцију 1244, да подведе Косово и Метохију под свој уставно-правни поредак. Сагласност Албанаца за ово није потребна. Закон одређује сва питања, од држављанства и личних карата, до поделе/територијалне организације Косова и Метохије, Заједнице српских општина, статуса четири општине на северу КиМ, сва пореска питања, питања пензија и социјалне заштите, образовања, чланства у међународним организацијама, спортским организацијама, итд.

Закон о Косову и Метохији такође дефинише платформу за све даље преговоре с Приштином око свих спорних питања, као што су питања имовине и територијалне организације аутономне покрајине. Осим ових спорних питања, Србија нема ниједан разлог да потписује било какав обавезујући споразум са Приштином. О столици тзв. Косова у Уједињеним нацијама не може бити речи. Косово и Метохија је саставни део Србије и тако ће и остати.

Прочитајте још и:

ДЈБ представио јавности Нацрт закона о Косову и Метохији

Законом о референдуму СНС и СПС припремају терен за предају Косова и Метохије

Да ли Вучић припрема јавност за предају КиМ?

Статус Косова и Метохије решен је Резолуцијом 1244

Пет услова за Приштину у Берлину

Шта Србија треба да ради у вези са КиМ

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар