Kosovo i Metohija Saopštenje

DJB predao Skupštini predlog Zakona o KiM

Poslanici DJB uputili su u skupštinsku proceduru Predlog zakona o Kosovu i Metohiji koji za cilj ima rešavanje pitanja statusa južne srpske pokrajine u skladu sa Ustavom Republike Srbije, međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244.

Jedan od najvažnijih razloga koji se navode za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom je da Srbija nema definisane granice i da njen Ustav ne važi na celoj teritoriji. DJB predlog Zakona o KiM praktično rešava oba ova problema u skladu sa Ustavom Srbije, Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom, a ne zahteva pravno obavezujući sporazum.

Osnov za nacrt ovog zakona je presek Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244. Model rešenja je odnos Danske i Farskih ostrva. Danska je deo Evropske unije i u svom sastavu, u skladu sa svojim Ustavom, ima Farska ostrva koja sebe smatraju nezavisnom državom. Građani Farskih ostrva nemaju pogodnosti danskog pasoša niti mogućnost da se smatraju državljanima EU, pa čak ni državljanima Danske, imaju svoju fudbalsku reprezentaciju, donose svoje zakone, na referendumu su se još odavno izjasnili za nezavisnost, ali ih Danska smatra svojom lokalnom samoupravom. Danskoj odgovara da faktičko stanje i problem sa delom teritorije, gde stanovništvo ne oseća pripadnost toj zemlji, reši tako što će njihove zahteve podvesti pod svoj Ustav sa visokim stepenom autonomije. Farska ostrva nemaju stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Donošenjem Zakona o KiM, koristeći model Farskih ostrva, a i mnoge druge primere koji postoje u svetu, Srbija može bez promene Ustava, poštujući Rezoluciju 1244, da podvede Kosovo i Metohiju pod svoj ustavno-pravni poredak. Saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna. Zakon određuje sva pitanja, od državljanstva i ličnih karata, do podele/teritorijalne organizacije Kosova i Metohije, Zajednice srpskih opština, statusa četiri opštine na severu KiM, sva poreska pitanja, pitanja penzija i socijalne zaštite, obrazovanja, članstva u međunarodnim organizacijama, sportskim organizacijama, itd.

Zakon o Kosovu i Metohiji takođe definiše platformu za sve dalje pregovore s Prištinom oko svih spornih pitanja, kao što su pitanja imovine i teritorijalne organizacije autonomne pokrajine. Osim ovih spornih pitanja, Srbija nema nijedan razlog da potpisuje bilo kakav obavezujući sporazum sa Prištinom. O stolici tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama ne može biti reči. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i tako će i ostati.





Pročitajte još i:

DJB predstavio javnosti Nacrt zakona o Kosovu i Metohiji

Zakonom o referendumu SNS i SPS pripremaju teren za predaju Kosova i Metohije

Da li Vučić priprema javnost za predaju KiM?

Status Kosova i Metohije rešen je Rezolucijom 1244

Pet uslova za Prištinu u Berlinu

Šta Srbija treba da radi u vezi sa KiM

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar