Autorski tekst

Zašto bojkot?

Ustav Republike Srbije kao jedno od svojih osnovnih načela predviđa VLADAVINU PRAVA.

Definisano je da se vladavina prava ostvaruje, između ostalog, i slobodnim i neposrednim izborima (član 3, stav 2).
Izbori u Srbiji su regulisani Zakonom o izboru narodnih poslanika, Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru narodnih poslanika u Skupštinu AP Vojvodine i Zakonom o lokalnim izborima.

Zakonom o izboru narodnih poslanika (član 2) definisano je da građani biraju poslanike na osnovu slobodnog, opšteg, jednakog i neposrednog izbornog prava, tajnim glasanjem, te da niko nema pravo da, po bilo kom osnovu, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog glasanja i da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao.

Identična formulacija stoji i u Pokrajinskoj skupštinskoj odluci o izboru narodnih poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, kao i u Zakonu o lokalnim izborima, uz dodatak da se zabranjuje prikupljanje potpisa na radnim mestima, kao i svaki vid vršenja pritiska na građane da svojim potpisom podrže kandidata, odnosno izbornu listu, kao i da građani imaju pravo da preko sredstava javnog informisanja budu ravnopravno, blagovremeno, istinito, nepristrasno i potpuno obavešteni o izbornoj kampanji podnosilaca izbornih lista i kandidatima s izbornih lista, kao i o drugim događajima značajnim za izbore.

Jasno je da se navedene zakonske ODREDBE NE POŠTUJU.
Nema SLOBODNIH izbora ako se sakupljaju kapilarni glasovi ucenjivanjem radnim mestom ili zaposlenjem članova porodice, ako džipovi zatamnjenih stakala krstare Srbijom u danu za glasanje, ako zaposleni u javnim preduzećima imaju radnu obavezu odlaska na partijske promocije…

Nema FER izbora ako se vodi funkcionerska kampanja, ako mediji, bez obzira na vlasničku strukturu, otvoreno favorizuju jedne, a crtaju mete na čelo drugima, ako nema otvorene debate svih političkih činilaca…

Izbori, koji nisu slobodni i fer, NISU IZBORI! Rezultat takvih „izbora“ nije odraz volje građana. Rezultat takvih „izbora“ je ništa drugo do kabinetska projekcija Srbije od strane jednog čoveka.

Svi koji UČESTVUJU na takvim izborima legitimišu sva kršenja zakona od strane državnih organa, urušavanje državnih institucija, glasanje na zvonce, tiho odricanje od svojine na delu državne teritorije i sve ono što su uzurpatori državnih funkcija, u ime svih građana, preuzeli kao državnu obavezu potpisivanjem ko zna kakvih ugovora i sporazuma, na netransparentan način. Legitimišu svaku lažnu vest prorežimskih televizija, svaku naslovnu stranu prorežimskih tabloida, legitimišu paljenje kuća novinarima, rušenje u Savamali, seksualne predatore na javnim funkcijama, bespravnu gradnju u zaštićenim zonama.

Oni koji BOJKOTUJU takve izbore nisu neprijatelji države, niti su željni mrvica sa gospodarevog stola. Oni koji bojkotuju takve izbore su odgovorni ljudi, koji misle isključivo svojom glavom i izuzetno su zabrinuti za budućnost i sudbinu svoje zemlje, ali odlučni da ovim i svim drugim raspoloživim sredstvima stignu do cilja-zemlje u kojoj se lepo i rado živi!
Zato BOJKOT!

Gradski odbor
Dosta je bilo, Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar