Војводина

Град опет није решио проблем Зрењанинаца са ЈКП „Градска топлана“

Претходна измена Одлуке о условима и начину снабдевања топлотном енергијом (одлука о топланском грејању) догодила се 2014. Измена одлуке је била одбрана топлане од великог броја искључења. Број захтева за искључење бивао је све већи и претио је да угрози не само стабилност система топланског грејања, већ и његов опстанак у Зрењанину. Променом одлуке није више било могуће једноставно раскинути уговор о снабдевању топлотном енергијом, већ је за то било потребно прикупити потписе сагласности свих станара зграде који су у евиденцији ЈКП “Градске Топлане“.

Промена одлуке је послужила сврси. Број корисника који се скинуо са топланског грејања након изгласавања ове одлуке у Скупштини града био је релативно мали, не због тога што нико није хтео да се скине већ зато што то није било лако. Евиденција станара који се греју је прастара, преузета од угашеног друштвеног предузећа ДП „Грејање“. Власници појединих станова су се мењали и по неколико пута. Старима се изгубио траг, нови нису желели да склапају уговор. За скидање је био потребан потпис баш ових старих из евиденције.

Нова измена Одлуке о грејању која је промењена само у погледу услова који се тичу скидања са система топланског грејања изгласана прошлог петка 28.03.2020. За скидање више нису проблем потписи старих станаре јер је потребна сагласност скупштине станара, већ су то нови технички услови које треба да задовољи свако ко буде хтео са се скине. Услови су писани тако да одврате најупорније, почевши од погрешне претпоставке да они који желе да се са топлане скину неће никако да се греју. У највећем броју случајева они само неће да се греју преко топлане. Свако ко буде желео да се са топлане скине мораће свој стан добро (још није познато колико) термички да изолује и то не од спољних утицаја него од остатка зграде, а затим технички да реши измештање инсталације из свог стана. Све ово почев од идејног пројекта све са техничком контролом, за свако појединачно скидање.

СНС и коалиција у Скупштини против „злог“ народа који с топлане хоће да се скине односи још једну победу. Измена одлуке о снабдевању топлотном енергијом је усвојена једногласно. Ту долазимо до парадокса. Одборници које бира народ, који су представници тог народа, изгледа штите систем од тог народа.

Може да се изведе погрешан закључак да би пуштањем свих који хоће са топлане да се откаче, а то је скоро половина, јер половина нема потписан уговор, овај проблем био решен. Тада би сасвим сигурно дошло до урушавања система што свакако није циљ. Ови који би и даље да се греју преко топлане тада не би имали избор.

Можемо да разумемо да топлана штити саму себе, да се у недостатку боље идеје бори да задржи постојеће стање, да се бори да задржи све купце, на силу, чак и оваквим неразумним одлукама, али не можемо да разумемо Скупштину која наш предлогу решења овог очигледно великог проблема никада није желеа да стави чак ни на дневни ред.

Одборничка група ДЈБ је за време овог мандата 4 пута подносила предлог измене одлуке о грејању који детаљно обрађује све аспекте овог проблема.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар