Преносимо

Саша Радуловић за НИН: Права опасност је диктатура

Преносимо вам интервју Саше Радуловића, објављен у недељнику НИН 2. априла, нередигован и у целости.

На Твитеру сте Александра Вучића оптужили да је искористио глобални страх због ширења вирус Ковид-19 да би извршио државни удар. Можете ли то да појасните?

Пре свега да констатујемо једну чињеницу: када неко противуставно суспендује Народни Скупштину и на себе преузме њене надлежности, то се зове државни удар. Без икакве дилеме имамо три лица, председника Републике, председницу Владе и председницу Народне Скупштине који су прво без икаквог образложења одлучили да “скупштина не може да се састане”, а онда на себе преузели све надлежности скупштине и почели да доносе одлуке у њено име. Дакле: државни удар је извршен. О овоме јасно од првог дана не говори само ДЈБ већ и Родољуб Шабић који са ДЈБ нема никакве везе, али и други правници. На жалост мало их је. Већина је уплашена.

Да погледамо чињенице. Први случај заразе у Србији је откривен 1. марта. Други случај је откривен 3. марта. Државни врх је знао за то, али је ипак одлучио да распише изборе 4. марта. Онда су СНС и СПС сакупили преко 140.000 потписа за себе, Шешеља, Шапића, ПОКС, Чанка и Чомићку, Заветнике. Тих 140.000 људи су се гурали по редовима од 4. до 15. марта и дошли у опасност да се заразе и заразу пренесу на своје чланове породице. У Ваљеву је био чувени митинг председника СНС-а 9. марта са великим бројем људи. Ваљево је данас град са највећим процентом заражених. У то време је било и обраћање доктора Несторовића и КЗН на којој се исмевао вирус. У то време то је било потребно, јер ништа није смело да доведе у сумњу прикупљање потписа и изборе. Интересантно је да кризни штаб не води статистику о томе ГДЕ су се људи вероватно заразили и колико њих је на пример било на митинзима СНС-а или на прикупљању потписа.

А онда је председник СНС-а схватио да изборе неће моћи да одржи и тражио начин да их откаже. Једини који је видео је увођење ванредног стања и то путем државног удара, без Скупштине, јер би изгледао јако слаб да је Скупштина почела да води главну реч без њега. И преко ноћи имамо потпун заокрет и власт је почела да плаши грађане, подиже панику и прави хистерију, застрашујући људе Италијом, десетинама хиљада мртвих, уводећи неразуман полицијски час, са свакодневним иживљавањем над грађанима и хистеричиним конференцијама за медије које личе .

Све скупштине у свету заседају. Све. Председник Републике нема никакве уставне надлежности да се бави кризом. Једини начин да прикрије фијаско око избора, прикрије одговорност СНС-а за излагање грађана опасности у време сакупљања потписа и себе поново стави на чело колоне, а целу нацију увуче у своју нову Фекетић позоришну представу је да изврши државни удар, противуставно суспендује Скупштину без образложења и на себе преузме све надлежности.

Најжешћи сте критичар увођења ванредног стања. Због чега, ако су прва истраживања (Стратеџик маркетинг и НСПМ) показала да већина грађана то подржава?

У целом свету је путем глобалистичких медија (пре свих CNN) и СЗО лекара створена општа хистерија и страх од новог вируса. Људи мисле да ова мутација корона вируса или убија људе на лицу места па падају мртви по улицама или ко добије вирус умире у мукама мало касније. Кад креирате овакво јавно мњење, онда је последица да људи желе да заштите себе и ближње по сваку цену и онда све неразумне мере пролазе.

Људи су у страха, добијају контрадикторне информације, не знају коме да верују и онда упадају у панику. Дензел Вошингтон је рекао: “Ако не пратиш медије, ниси информисан. Ако их пратиш, дезинформисан си”. Када људи немају чињенице, не могу ни да процене шта је добро, а шта лоше за њих. И онда смо у домену емоција и хистерије.

Већина чак сматра да је власт закаснила и не опрашта им почетне шале са опасним вирусом?

Џорџ Орвел је рекао: “Што маса даље одлута од истине, више ће мрзети оне који је изговарају гласно.”

Људи ми од почетка ове кризе у вези са вирусом говоре да не би требало да пишем о чињеницама, да треба да сачекам јер су људи уплашени, да ће ми се обити о главу.

Да ли заиста неко мисли да нисам толико паметан да схватим да је непопуларно говорити о чињеницама у време кризе?

Само ЧИЊЕНИЦЕ, хладна глава и РАЗУМ могу нас извући из кризе. Емоције, паника и хистерија то сигурно не могу.

Значи, неко мора да говори о чињеницама. ДЈБ је то увек радио и наставиће то да ради без озбира на то шта маса у овом тренутку мисли. Озбиљна и тешка времена траже озбиљне, одговорне и трезвене људе.

Држава Србија, сви ми грађани, наша демократија, наша економија, наш опстанак је у питању. Можда су други спремни да чекају и ћуте. ДЈБ никада није, нити ће.

Да ли сте ви против ванредног стања или само против начина на који је та одлука донета?

ДЈБ је против кршења Устава и противуставног начина како је та одлука донета..

ДЈБ сматра и да не постоји основ за увођење ванредног стања. Члан 200. став 1. Устава каже:
Када јавна опасност угрожава опстанак државе или грађана, Народна скупштина проглашава ванредно стање.

Без икакве дилеме није угрожен опстанак ни државе ни грађана.

За епидемије и пандемије држава Србија има посебан закон и уводи се ванредна ситуација. То је одлично описао и Родољуб Шабић у свом тексту који је објављен на дан противуставно уведеног ванредног стања.

Остатак опозиције, а ту мислим на СзС и ПСГ, јер остали који себе зову “опозицијом” су или сателити власти или сателити ЕУ, изгледа подржава све Вучићеве мере, само им се не свиђа како их Вучић представља јавности. Још је жалосније то што мисле да кршење Устава, државни удар и диктатура нису сада много важни. Ако се читају истраживања јавног мњења и на основу њих одлучује да ли да се боримо за очување Устава, онда су сигурно у праву. Претпостављам да ће тако бити и у будућности када колонизатор одлучи да је време да се донесе одлука о Косову и Метохији.

ДЈБ сматра да када говоримо о владавини права и поштовању Устава, ту нема простора за политику и политичарење. Или јеси или ниси.

Да ли и сада, када се у целом свету број жртава мери десетинама хиљада, а број заражених стотинама хиљада, мислите да је кључ проблема у „великом страху који креирају глобалистички медији и СЗО“?

У овом тренутку подаци говоре да је на целом свету од почетка кризе пре неких 20 седмица умрло 32.000 људи који имају неку везу са KОВИД-19. При томе се не прави разлика између људи који су умрли ОД вируса и људи који су умрли СА вирусом. У Италији се сви преминули код којих је детектован вирус воде као да су преминули ОД вируса. У Немачкој не раде тако. Зато су и подаци драстично различити.

Други проблем Италије је што је дозволила да вирус уђе међу старе и болесне, међу медицинско особље и у болнице што је произвело велику смртност која је и даље испод смртности у време сезонских прехлада и грипа претходних година.

Да погледамо чињенице од прошле године. Постоји студија ЕУРОМОМО.ЕУ у којој учествује 20 држава Европе и која прати морталитет сваке седмице у последњих 4-5 година. Подаци нам говоре да СВАКЕ године у време сезонских прехлада и грипа умире око 15.000 људи више него у остатку године СВАКЕ СЕДМИЦЕ. У просеку током целе године умире око 50.000 људи. Значи за 20 седмица сезоне прехлада и грипа умире 300.000 људи више него у остатку године. И то је само за 20 држава Европе. Већина умрлих, преко 90% су старији од 65 година и имају и друге тешке болести.

Показало се такође и да је тест на вирус крајње непоуздан, да је преко 50% тестова који покажу позитиван резултат, односно присуство вируса, лажно позитивно, односно да показују постојање ЦОВИД-19 иако није присутан у пацијенту. Такође, нико не тестира пацијенте на то да ли имају и неки други вирус прехладе и грипа од њих преко 100, тако да не знамо стварни узрок смрти. Велики део хистерије се базира на Италији чији подаци су крајње непоуздани.

Сада већ нема никакве сумње да су ову глобалну хистерију креирали глобалистички медији, пре свих CNN, и СЗО лекари који штите интересе фармацеутске индустрије, а не здравље људи. СЗО је заинтересован за здравље људи онолико колико су ММФ и Светска банка заинтересовани за јачање домаће привреде.

Полако излазе у јавност и стручњанци који јасно говоре да се ради о намерно изазваној хистерији. Један од најбољих текстова у региону долази од Валерија Врчека редовног професора на Фармацеутско-биохемијском факултету у Загребу.

На основу чега тврдите да је увођењем ванредног стања прекршен Устав и практично извршен државни удар?

Све скупштине у свету заседају. Све. Нигде у свету нико није казао да због кризе “скупштина није у могућности да се састане” и на себе противуставно преузео надлежности скупштине. Председник Републике нема никакве уставне надлежности да се бави кризом. Једино овако је могао да избегне фијаско око избора и поново себе да стави у центар пажње.

Сама одлука о увођењу ванредног стања нема ниједну једину реч обазложења. Позвали су се на члан 200. став 5. Устава који каже:
Кад Народна скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Да би се применио овај члан, мора да буде дебело образложено ко је и како одлучио да “скупштина није у могућности да се састане”. Ни одлука, ни конференција за медија на којој је проглашено ванредно стање, нема ниједну једину реч образложења.

После је Маја Гојковић на инсистирање посланика ДЈБ слагала посланике и јавност да су председник Репулике и председница Владе наводно тражили да се Скупштина састане, али да је она проценила на “основу Вулинове процене” да “Скупштина није у могућности да се састане”. О овоме смо први пут сазнали из њеног дописа 23. марта. Пре тога нико нигде то није поменуо. Из овог њеног скандалозног дописа и признања излази једноставан рецепт за извођење државног удара: састану се Вучић, Брнабић, Гојковић и Вулин, Вулин каже да процењује опасност од састајања више од 50 људи и ово прво троје каже: добро ми ћемо увести ванредно стање без Скупштине и на себе преузети све надлежности Скупштине.

Мислите ли да би власт због тога требало да одговара?

Да. Председник Републике, Влада Републике Србије и председница Народне Скупштине би у свакој нормалној земљи на свету одговарали због злоупотребе свог положаја, подривања уставног поретка и противуставног преузимања надлежности Народне Скупштине.

Све ваше захтеве председница Скупштине Маја Гојковић је одбила. Да ли сте заиста мислили да ће било шта од онога што сте предлагали бити прихваћено?

Не очекујемо ништа. Знамо тачно шта можемо да очекујемо од Маје Гојковић. Међутим, остаје траг. Ово све ће доћи на наплату.

Велику кривицу за то сносе медији. Сви медији. Посебно Н1 и Данас. Од РТС-а, Пинка и Информера то и не очекујемо. Практично ниједан медиј није озбиљно преносио саопштења ДЈБ. Ниједан није долазио на конференције за медије ДЈБ које сваког дана држимо у холу Народне Скупштине.

Да ли би ишта било измењено и уколико би заседала Скупштина?

Недвосмислено да. Србија не би била ван уставног оквира. Избегли бисмо диктатуру једног човека. Скупштина би доносила све одлуке које се тичу поштовања људских права у која спада и слобода кретања и право наших грађана да се врате кући из дијаспоре. Око свих одлука би била расправа. Било би разумно да расправа буде скраћена како бисмо били ефикасни. Председник Републике не би имао никакве надлежности. Не би могао да свакодневно плаши и малтретира грађане Србије, прети им као да су малолетни, вређа их, понижава и води двадесетчетворочасовну кампању преко РТС-а.

Када подсећате да је Скупштина заседала и током Првог светског рата да ли то значи да позивате и комплетну опозицију да се врати у Парламент? Да ли имате сагласност још некога из опозиције за ту идеју?

ДЈБ је самостална политичка опција. Ни садашња, ни бивша власт, већ трећа опција. Позвали смо све народне посланике да подрже захтев за хитним заказивање седнице Скупштине и враћање Србије у оквире Устава. Звали смо и посланике власти. Само осам народних посланика се одазвало.

То је срамота за све народне посланике, посебно посланике који себе зову опозицијом. Ова брука им остаје записана. Заклетва коју смо положили нас обавезује на заштиту Устава и уставног поретка. Заклетва нема изузетак типа “само у случају да је то популарно”.

Због чега сте најавили кривичне пријаве против Александра Вучића, Ане Брнабић и Маје Гојковић? Јесте ли поднели и какав одговор надлежних органа очекујете?

Да живимо у друштву које поштује владавину права и постојање три независне гране власти, очекивали бисмо реакције државних органа, пре свих Уставног суда и тужилаштва. Не очекујемо ништа. Ја сам све илузије око владавине права у Србији изгубио 2009. године када је бивша власт извршила назови-реформу правосуђа. На једном доручку у амбасади Немачке у Београду приликом посете председника Будестага Норберта Ламерта, након што су Шутановац и Тадић кренули да објашњавају како је СНС у Србији укинуо владавину права, Ламерт је упитао: “А када је то Србија имала владавину права?”. Након пријема тог шамара, обојица су заћутала.

То не значи да треба да одустанемо од борбе, да одустанемо од притиска, да “посрамимо” и судије Уставног суда и државног тужиоца и да оставимо траг. ДЈБ се бори да освоји подршку грађана. А онда ћемо показати шта значи владавина права и независне институције система. Натераћемо их да раде свој посао у складу са уставним и законским овлашћењима. Србији не треба вођа. Србији треба систем. ДЈБ ће увести систем који ради у интересу грађана Републике Србије. Једино тако ћемо од Србије направити земљу у којој се лепо и радо живи.

Да ли мислите да је поштовање процедуре у тако озбиљној ситуацији као што је пандемија важније од хитне реакције и спашавања здравља и живота?

Разумем да морате да поставите овакво питање јер се често чује на друштвеним мрежама, посебно на Твитеру, углавном од стране СНС функционера и ботова, али често и “великих бораца” за владавину права као што су Гордана Чомић и Драган Шутановац који су напрасно кренули низ длаку власти, очигледно по савету ЕУ. Само питање је крајње неумесно и показује потпуно неразумевање владавине права. На који тачно начин поштовање Устава спречава хитну реакцију и спашавање живота? Зашто би било ко мислио да ће кршење Устава и увођење диктатуре спасити животе? И то све након 15 дана потпуне неодговорности власти, прикупљања 140.000 потписа и угрожавања живота потписника и вишеструко већи број њихових пријатеља и чланова породица.

Међу мерама, које је предлагао Савез за Србију, био је и захтев да се ванредно стање уведе две недеље раније. Не слажете се ни са њима?

Ово је заиста трагично неразумевање ситуације и чисто политиканство. Исте мере као и Вучић, али брже, јаче, боље. Исто важи и за њихово громогласно ћутање на гажење Устава и увођење диктатуре. И за једно и за друго постоји само једно логично објашњење и оно је садржано у вашем другом и трећем питању.

Да ли подржавате и једну меру власти, а шта вам и зашто највише смета?

ДЈБ подржава меру затварања граница за све стране држављане. Подржавамо све мере држања одстојања међу људима. Подржавали смо и превентивно затварање школа, док не видимо шта даље. Сада знамо шта даље.

Дански професор медицине и оснивач врло важне “Cochrane” колаборације Петер Гøтзше који јасно говори о хистерији политичара у целом свету око овог вируса, сматра да политичари мисле да су сигурни ако предузму драконске мера:
„Управо би супротно било када би власти чиниле премало. Стога политичари у јавном здравству чине много више него је потребно.“. Он подсећа на причу о тигру и рогу: „Зашто пушеш у рог?“ „Да преплашим тигра!“ „Па нема овдје тигрова!“ „Ето, видиш!“

Једини политичари који се тренутно у свету опиру овим лудачким драконским мерама које су донешене у паници да би политичари заштитили сами себе су суверенистички политичари Трамп, Путин и Џонсон. И они су наравно опрезни. У Европи, Немачка, Пољска, Шведска, Норвешка имају мере које су мање оштре.

Проблем је што ће драконским мерама донесеним у паници и страху бити уништена привреда и са њом и цело друштво. Џон Јоанидис, професор медицине, јавног здравља и статистике на познатим свеучилиштима Станфорд и Туфтс каже:
„Могуће су непредвидиве еволуцијске реакције, финанцијске кризе, политички немири, свађе међу људима, ратови и распад друштвеног ткива“
Због тога је такво хистерично понашање политичара толико опасно.

Он сматра да су службени подаци о морталитету од 3 до 4 посто, произведени у уредима Светске здравствене организације, створили хорор и панику, иако је та бројка сасвим неуверљива: „Пацијенти који се тестирају на коронавирус већином су они с тежим симптомима и лошим клиничким исходом. Та погрешка у селекцији испитаника биће с временом све већа.“ Иоаннидис тврди да морталитет нове вирозе износи између 0,05 и 1 посто, што одговара просечној сезонској грипи, па каже:
„С таквом стопом смртности, самоизолација свијета с потенцијално огромним друштвеним и финанцијским посљедицама је потпуно ирационална. То је као кад слона нападне мачка. Фрустрирани слон, желећи избјећи мачку, случајно се стрмоглави низ литицу и погине“.

Ово су репресивне мере које треба укинути одмах:
Ванредно стање је потребно укинути. Треба прогласити ванредну ситуацију.
Полицијски час је потребно укинути и пустити људе из кућног притвора.
Противуставну меру забране повратка наших људи у земљу је потребно укинути.
Прекинути хистерију са кинеским лекарима. Кина је и изазвала целу кризу и најновије информације говоре о томе да вирус заиста потиче из кинеских лабораторија у Вухану, не из природе.

Треба заштити старе и болесне. То се не ради тако што се цела држава стави у кућни притвор, уништи привреда и цела држава доведе у економску опасност. А та опасност је много гора од било које друге опасности. Моја мајка, тетка, ујак су из предострожности у потпуној изолацији и од своје деце и од унука и од остатка света.

Шта бисте ви предузели?

Сви подаци показују да је вирус безопасан у најгорем случају за преко 80% грађана и да или нема симптоме уопште или има симптоме прехладе или грипа. У Израелу су утвдили да је безопасан за више од 90% грађана. УК такође значајно коригују своју политику. Струка и подаци нам јасно говоре да је вирус потенцијално опасан за ризичну групу од око 20% грађана, углавном старих и болесних људи који су свакако осетљиви на све прехладе и грип и који десет пута више него било која друга старосна група умиру од последица добијања прехладе и грипа.

Подаци и струка такође говоре да су тестови непоздани, да у великом броју случајева дају лажно позитивне резултате, у Италији кинески тестови и око 70%, па се у жтве од вируса убрајају и пацијенти који нису умрли од вируса већ им је детектован вирус након смрти, те да су најтачни резултати вероватно у Немачкој. Ти резултати у Немачкој говоре да је опасност од овог вируса веома слична опасности од прехлада или грипа. Међутим, пошто је KОВИД-19 мутација корона вируса и његов утицај на здравље још увек непознаница, потребне су јаке мере опреза за ризичну групу.

ДЈБ сматра да је, док се не утврде све чињенице, потребан што већи степен изолације старих и болесних како не би дошли у контакт са вирусом. То се односи и на оне грађане који живе у самосталним домаћинствима тако и оне наше суграђана који живе у домаћинствима са децом и унуцима. Они који не могу сами да организују такву изолацију, држава мора да им помогне. То може да се уради ангажовањем туристичке индустрије која свакако трпи огромну штету од кризе и ангажују сви смештајни капацитети док траје криза.

Струка и подаци нам говоре да деца млађа од 14 година нису животно угрожена прехладама и грипом. У тој групи не постоји сезонска промена броја преминулих. Она је за разлику од свих других група константна током целе године и не зависи од сезонских инфекција. Деца су са друге стране преносиоци болести, тако да тиме доводе у опасност старије чланове породица. Значи тек када изолујемо и збринемо старе и болесне можемо без опасности прво отворити основне школе, а онда и остале делове образовног система.

Као бивши министар привреде како оцењујете економске последице COVID-19?

Економске последице су већ катастрофалне. Већ се десио велики економски пад који ће тек бити статистички забележен. Неразумне и хистеричне мере власти која је била више заинтересована за питање оправдања одлагања избора и сакривања своје одговорности за угрожавање грађана током сакупљања потписа, него за заштиту државе и грађана, ће довести до УНИШТЕЊА ДОМАЋЕ ПРИВРЕДЕ и уништења свих предузетника.

То је вероватно и један од циљева ове и бивше власти које све чине да униште домаћу привреду и замене је са субвенционисаним фарбикама за јефтину радну снагу које углавном отварају немачке компаније. У последњих 20 година, Србија и цео Балкан се претварају у колонију јефтине радне снаге за потребе индустрије Немачке. Ову политику спроводе све послушне аутократе на Балкану, а за узврат добијају безрезервну подршку Немачке и ЕУ у свему што раде у Србији са чувеном реченицом “Србија иде у добром правцу”.

Да ли бисте поступили другачије у полемици са Биљаном Србљановић на Твитеру да сте знали да су и она и њен близак пријатељ зараженикороном? И како коментаришете то што она мисли да би због ваших ставова о пандемији требало да „будете позвани на моралну одговорност“?

Ја нисам имао полемику са Биљаном Србљановић. Она је преко Курира коментарисала моје објаве и објаве ДЈБ. Саосећам са свима који су заражени и желим им брз опоравак.

Вођење државе је ствар разума, чињеница, одговорности и трезвености. Емоције, хистерија и паника нису добар савезник у вођењу државе. Мој посао је да заштитим и државу и грађане.

Да ли знате да људи умиру од чињенице да је цео здравствени систем блокиран због панике око ЦОВИД-19 и да не могу да добију здравствеу заштиту рециму у случају инфаркта и дугих хитних случајева? Свакодневно разговарам са лекарима и сви ми ово говоре.

Могу ли се у оваквој ситуацији оставити по страни страначка препуцавања? Да ли позив председника Србије и СНС на јединство сматрате искреним?

Наравно, али само у случају да се не крши Устав, да се поштују независне институције система и да имамо нормалан разговор о мерама које се уводе. Једина која политизује ову кризу је власт. Председник СНС-а је извршио државни удар, малтретира свакодневно нацију преко ТВ-а, вређа и понижава грађане, прети, застрашује, уништава домаћу привреду и води државу у колапс. Тако да не, не мислим да је искрен. Мислим да уводи диктатуру и ДЈБ ће му се успротивити на сваком кораку. Диктатура се лако уводи (потребан је само страх грађана), али се зато тешко укида.

Озбиљна и тешка времена траже озбиљне, одговорне и трезвене људе. Хистерија и страх нам нису савезници. Разум, чињенице и хладна глава јесу.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mislim da je davati Trampa za primer suverenog političara (veoma) pogrešno, u SAD su neke javne ličnosti izjavile da bi rizikovali živote i/ili zdravlje zarad ekonomskog očuvanja zemlje. Naravno da to ne misle, ali učestvuju u kreiranju javnog mnjenja sa takvim stavom. S obzirom da su ljudim tamo u velikoj meri dužnički robovi očigledno je da javno mnjenje i javnu politiku kreiraju i vode “dužnički robovlasnici”. A Tramp lično ne ume opravdati svoje odluke, iako to ne znači da su odluke pogrešne ipak uliva nepoverenje i mišljenje da se udvara “dužničkim robovlasnicima”.

  • To protivljenje nosenju maski “zdravih” nosioca pomaze sirenju SARS 2 COV, a time indirektno pomaze Vucicu, vladi, Seselju itd. da uvode to sto uvode … Odgovornost pod 1 !

    To sto je i SZO protivi nosenju maski kod “zdravih” a ne znas ko je nosioc ko nije, moze da bude, jer nijedna zemlja nije bila spremna, nije opremila narod maskama, kao ni edukovala medicinske radnike itd. jer nije verovala u “Kineski” virus, a moze da bude i farmaceutska mafija u pitanju, da gledaju kako da izvuku korist posle svega, lekovi, vakcine.

    Humanom coveku bi POD 1 jedino bilo bitno da zastiti svoje i druge, sa maskom na licu da ne siri dalje, da ne ugrozava druge, jer je svaki zivot vredan, posebno mlad i to sto se neko leci od raka, astme, stitne zlezde, secera, bolesljiv je, ima slabo srce itd. nije opravdanje za preuranjenu smrt, niti broj za statistiku!

  • Hvala DJB. Za ovakav intervju je trebalo imati hrabrosti iako su iznesene cinjenice. Ocito je da srpsko drustvo, ukljucujuci i gro elite, koju je jos davno Dr. Rajs lepo oslikao, nije zrelo za demokratiju. Ustav i drugi papiri su tu, ali se ne radi uvek po njima. Drzavni cinovnici ne rade za dobrobit drzave i naroda, sto im je posao i u cega su se zakleli, a ne snose konsekvence takvog ponasanja. Ali “..остаје траг. све ће доћи на наплату”. Sustina je, kako je takodje spomenuto u intervju, funkcionisati po sistemu, a ne kako harambasi padne na pamet. Postojece stanje nije dobro za vecinu, ali ga odrzavaju oni iznutra i spolja kojima je interes da ostane kako jeste.