Преносимо

Бил Гејтс и коронавирус

Не постоји ниједна област пандемије коронавируса у којој нема трагова Била Гејтса. Време ће показати да ли је то разлог за оптимизам, или пак за забринутост.

Вероватно нико није био активнији у промоцији и финансирању истраживања вакцина за коронавирус од Била Гејтса и Фондације Бил и Мелинда Гејтс. Од спонзорисања симулације глобалне пандемије коронавируса свега пар недеља пре него што је саопштено да је дошло до заразе у Вухану, до финансирања бројних корпоративних подухвата за развој нове вакцине за нови вирус, Гејтс је увек био ту. Шта то заправо значи?

Морамо признати да је Бил Гејтс у најмању руку надарен пророчким способностима. Годинама је тврдио да ће доћи до глобалне смртоносне пандемије и да нисмо спремни за њу. Дана 18. марта 2015. године, Гејтс је на ТЕД-у (престижна америчка медијска организација за тематске јавне наступе који се емитују преко интернета), у Ванкуверу, одржао говор о епидемијама.

Тог дана је на свом блогу написао: „Управо сам одржао кратак говор о теми о којој у последње време доста учим – о епидемијама. Епидемија еболе у Западној Африци је трагедија – док пишем ово, преко 10.000 људи је умрло.” Гејтс је потом додао: „Колико год да је ова епидемија тешка, она следећа могла би да буде још много гора. Свет једноставно није спреман да изађе на крај са болешћу – на пример, неким високозаразним грипом – коју би добио велики број људи веома брзо. Од свега што би могло да доведе до страдања најмање 10 милиона људи, убедљиво најизвеснија је епидемија”.

Те исте 2015, Бил Гејтс је написао чланак за Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине под насловом „Следећа епидемија: лекције еболе”. У њему је говорио о специјалној класи лекова који „подразумевају давање пацијентима низа посебних РНК конструката који би им омогућили производњу специфичних протеина (укључујући антитела) ”. Иако је ово веома нова област, она је обећавајућа јер постоји могућност да би безбедна терапија могла да буде развијена и уведена у масовну производњу прилично брзо. Напредна истраживања и прогрес компанија попут „Модерне” и „Кјурвака” би на крају могли овај приступ да претворе у кључ за заустављање епидемија. „Модерна” и „Кјурвак” добијају финансијска средства Гејтс фондације и налазе се на челу трке за развој вакцине против KОВИД-19, базиране на мРНК.

Од CEPI до „Догађаја 201”

Глобална пандемија вируса је нешто за шта су се Гејтс и његова добро опскрбљена фондација годинама припремали. Године 2017, током Светског економског форума у Давосу, Гејтс је иницирао нешто што се зове CEPI – Коалицију за иновације епидемијске припремљености (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) – и то заједно са владама Норвешке, Индије, Јапана и Немачке, са све „Велкам трастом” из Уједињеног Краљевства (Welcome Trust – фармацеутска истраживачка фондација коју је 1936. основао сер Хенри Велкам). Прокламовани циљ овог тела је „убрзање развоја вакцина које ће нам требати како бисмо обуздали будуће епидемије”. Тада је истакао и да је „једна обећавајућа област истраживања развоја вакцина то што се користе продори геномике (наука која изучава структуру и организацију генома, тј. скупова гена које садржи једна хаплоидна ћелија) како би се мапирали ДНК и РНК патогена и тако направиле вакцине”. Вратићемо се на то.

До 2019. године, Бил Гејтс и Фондација су пуном паром правили пандемијске сценарије. Направљен је и „Нетфликс” видео са језивим визуелним сценариом. Тај видео, иначе део серијала „Иксплејнд” (Explained), приказује тзв. „влажну пијацу” (wet market – термин који означава пијаце живих или свеже убијених животиња најразличитијих врста) у Кини, на којој се гомилају мртве и живе животиње, одакле настаје високо смртоносни вирус који се глобално шири. Гејтс, у улози експерта у овом видео материјалу, упозорава: „Ако можете да замислите било шта што би могло да се појави и убије милионе људи, пандемија је наш највећи ризик”. Рекао је да уколико се ништа не учини за постизање боље припремљености против пандемија, доћи ће тренутак у којем ће се свет осврнути и зажалити што није више инвестирао у потенцијалне вакцине. Било је то недељама пре него што је свет чуо за шишмише и пијацу морских плодова у кинеском Вухану.

Октобра 2019. године, Гејтс фондација се удружила са Светским економским форумом и Центром за безбедност здравља Џон Хопкинс како би симулирали оно што су назвали „фиктивним” сценариом, у чему су учествовале неке од водећих светских фигура из области јавног здравља. То је названо „Догађај 201”. Како се описује на њиховом вебсајту, „Догађај 201” је симулирао „избијање заразе новог зоонотичног (који се преноси са животиње на човека) коронавируса, пренетог са шишмиша на свиње, па на људе, након чега постаје ефикасно преносив са човека на човека, изазивајући озбиљну пандемију. Патоген и болест коју изазива су углавном моделирани по узору на САРС, али су заразнији јер део инфицираних људи може имати благе симптоме” (због чега постоји опасност да несвесно шири заразу).

По сценарију „Догађаја 201”, болест је потекла са фарме свиња у Бразилу, ширећи се кроз регионе са ниским приходима, експлодирајући на крају у епидемију. Болест је ваздушним саобраћајем пренета у Португал, САД, Кину и другде, до тачке у којој више није могуће контролисати је. Сценарио полази од тога да у првој години не постоји вакцина. „Како је читава људска популација подложна зарази, током првих месеци пандемије, кумулативни број случајева расте експоненцијално, дуплирајући се сваке недеље”. Сценарио се потом завршава након 18 месеци, током којих је фиктивни коронавирус усмртио 65 милиона људи.

„Пандемија успорава услед опадајућег броја подложних људи. Пандемија ће се наставити у одређеној мери док се не пронађе ефективна вакцина, или 80-90 одсто светске популације не буде изложено патогену”.

Колико год пророчки био фиктивни октобарски сценарио „Догађаја 201” Гејтса и Џона Хопкинса, листа панелиста који су били позвани да учествују у замишљеном глобалном одговору је подједнако интересантна. Међу изабраним „играчима” – како су их назвали – био је Џорџ Фу Гао. Професор Гао је директор кинеског Центра за контролу болести и превенцију од 2017. године. Његова специјализација укључује истраживање „трансмисије вируса између различитих врста (смена домаћина)… Такође га интересује екологија вируса, нарочито однос вируса инфлуенце и миграторних птица или пијаца живине, те екологија вируса који потичу од шишмиша и молекуларна биологија”. Екологија вируса који потичу од шишмиша…

Радикално нова вакцинација

Професору Гау се, између осталих, на панелу придружила и бивша заменица директора ЦИА из времена Обамине администрације, Аврил Хејнс. Такође је службовала и као помоћник председника Обаме и као главни заменик саветника за националну безбедност. Још један од играча на Гејтсовом догађају био је контраадмирал Стивен Си Ред, директор Канцеларије за припремљеност и реаговање јавног здравства при Центру за контролу и превенцију болести (CDC – Center for Disease Control and Prevention). Исти тај CDC је у сржи великог скандала изазваног непоседовањем адекватних функционалних тестова за детекцију случајева KОВИД-19 у САД. Њихова припремљеност је све само не похвална.

На челу групе био је Адријан Томас, потпредседник скандалима испогађане компаније „Џонсон и Џонсон” – гигантске медицинско-фармацеутске корпорације. Томас је одговорно лице за припремљеност на пандемије при Џ. и Џ, укључујући развој вакцина за еболу, денга грозницу, сиду итд. Био је ту и Мартин Кначел, директор одсека за менаџмент криза, ванредних случајева и пословног континуитета при авиокомпанији „Луфтханза”. „Луфтханза” је била једна од водећих авиокомпанија које су драстично смањиле летове током пандемије KОВИД -19.

Новац Гејтс фондације гура развој вакцина на свим фронтовима. Компанија Inovio Pharmaceuticals из Пенсилваније добила је девет милиона долара од Гејтсовог ЦЕПИ-ја, како би развила вакцину ИНО-4800, која ће бити тестирана на људима током априла, што је сумњиво кратак рок. Поред тога, Гејтс фондација је овој компанији управо дала додатних пет милиона долара за развој пратећег паметног уређаја за поткожно допремање нове вакцине. Поврх свега тога, новац Гејтс фондације путем ЦЕПИ-ја финансира развој радикално новог метода вакцинације, познатог као месинџер РНК или мРНК (messengerRNA/mRNA).

Они финансирају биотехнолошку компанију из Кембриџа у Масачусетсу „Модерна” (Moderna Inc.) поводом развоја вакцине против новог вуханског коронавируса, сада познатог под називом САРС-KоВ-2. Други партнер „Модерне” је амерички Национални институт за алергије и заразне болести (NIAID), иначе део система националних института здравља (NIH). Директор NIAID-а је доктор Ентони Фаучи – главна особа Трампове администрације за реаговање на кризу изазвану вирусом. Оно што је приметно поводом Фаучи-Гејтс-Модерна вакцине за коронавирус – мРНА-1273 – јесте то што се појавила за свега пар недеља, а не година, па је 24. фебруара стигла директно у Фаучијев NIH ради тестирања на људским заморчићима, а не лабораторијским пацовима као што је уобичајено. Главни медицински саветник „Модерне”, Тол Зекс, изјавио је: „Не верујем да је успешно коришћење овога на животињском моделу прави начин да се изведе”.

Још једно упечатљиво признање „Модерне” налази се на њеном вебсајту, у рубрици о правној одговорности: „Обратити нарочиту пажњу на следеће – ови ризици, неизвесности и други фактори укључују… чињеницу да никада пре није постојао комерцијални производ који примењује мРНК технологију одобрен за употребу”. Другим речима, ради се о производу који је потпуно непроверен по питању здравља и безбедности људских бића.

Још једна биотехнолошка компанија која ради са непровереном технологијом мРНК у циљу развоја вакцине за KОВИД -19 је немачка компанија „Кјурвак” (CureVac). „Кјурвак” од 2015. добија новац Гејтс фондације како би развила сопствену мРНК технологију. Током јануара, Гејтсов ЦЕПИ је доделио преко осам милиона долара за развој мРНК вакцине против новог коронавируса.

Додајмо томе чињеницу да Гејтс фондација и са њом повезани ентитети попут ЦЕПИ-ја представљају највеће финансијере јавно-приватног субјекта познатог као Светска здравствена организација, и то да је њен тренутни директор – Тедрос Адханом – иначе први директор СЗО који није медицински доктор, годинама радио на истраживању сиде са Гејтс фондацијом у време када је био министар у Етиопији, па ће нам бити јасно да практично не постоји ниједна област тренутне пандемије коронавируса у којој се трагови свеприсутног Гејтса не могу наћи. Да ли је то за добробит човечанства или разлог за забринутост, време ће показати.

Пише: Вилијам Енгдал
(Извор Нови Стандард)

Вилијам Енгдал је америчко-немачки и према властитим речима слободни новинар, историчар и економски истраживач. Енгдал је почео да пише о нафтној политици за време прве нафтне кризе раних седамдесетих година прошлог века. Његова прва књига под називом „Век рата: Англо-америчка нафтна политика и нови светски поредак“, расправља о улози Збигњева Бжежинског, Џорџа Бала и Сједињених Америчких Држава у свргавању иранског шаха Резе Пахлавија, 1979. године, што је значило манипулисање ценама нафте и заустављање совјетске експанзије. Другу књигу завршава 2007. године под насловом „Семе уништења : геополитика генетски модификоване хране и глобално царство“.

Прочитајте још и:

Др Мирослав Радман отворено говори о циркузантима на власти, лажним научницима, индустрији глупости и о вирусу који уопште није проблем

Сјајне вести из Бона: Вирус не остаје у ваздуху, на хлебу, воћу, поврћу…

Др Лидија Гајски: Корона хистерија је превара! Лажирају ли се бројке и манипулише ли се подацима?

Угледни професор Валерије Врчек ексклузивно: Како су нас лагали, борба против коронавируса опаснија је од саме болести

Саша Радуловић за НИН: Права опасност је диктатура

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Gates pati od toga da bude spasilac, i da ostavi zaostavštinu koja će se pamtiti. Želi da nadmaši Rokfelera koji je donirao ogromne pare medicini. Put do pakla je naravno popločan dobrim namerama, a ovo je još jedan primer.
    Ono što mnogo više mene brine je promena retorike i lude priče s kojima ste počeli, da li je to mamac za glasače?
    Ne bi ni bilo potrebe za njim da Radulović samog sebe nije sabotirao na predsedničkim, pričajući gluposti kao nisam vođa, i ne glasajte za mene. Inače bi verovatno dobili BG, koji ste dodatno izgubili hvatajući se s Boškom (WTF)?
    Ja dobijam utisak da Radulović ne želi da pobedi, jer samo takva osoba sebe tako sabotira kad mu je dodeljena pobednička ruka.
    Izgleda da je Đinđić bio zadnji s mozgom (ali velikim nedostatkom paranoje za samodržavanjem) i da treće prilike za ovu državu i naciju na samrti neće biti, pravo je čudo i da je nakon Ante Markovića bilo druge prilike.
    Voleo bih da grešim (da malo kradem Sašino), ali mislim da sam u pravu.

    • Радуловић хоће да победи, али не са сваким и логистику, артиљерију оних који туку по својој пешадији. Ко не греши? Положио је кључни испит – оставка на место Министра и то се данас зове дај му власт да видиш какав је. Стари Срби су то словили као устати иза трпезе када најслађе јести. Када је Скупштина претворена у циркус и понижена он је изашао. Када су сви грлати заборавили на заклетву и Устав он се вратио. Осудио је срамно понашање власти према дијаспори. Он није духовник да проникне, види, скенира намере људи који се прикључују ДЈБ, али очигледно зна шта је држава. На српској политичкој сцени левица, центар и десница су избојци из истог корена – КПЈ. Како човек без крштенице који мрзи краљевски Дом може бити четнички војвода? И још ће зарђалим виљушкара да коље Хрвате, а CNN шаље поруку у свет. Он то и данас ради, прети посланици ДС, а она се у рушењу Вучића не сети жутог злата и пљачке? Где су данас оне силне заштитнице људских права када се старом човеку укида право на сунце, извор имунитета? Вређају интелигенцију Теслиних сународника. Речју, не очекујте много. Оно што се више од пола века урушава не може преко ноћи, треба време. Свако време носи своје бреме. Волео би да је Србија парламентарна монархија попут Британије, Шведске, али није. Можда сте Ви републиканац, социјалиста, комуниста, либерал, традиционалиста….Радуловић хоће слободне, поштене изборе. Можете ли слушати гусле, српски антички инструмент, Бетовена и класику, легендарну Металику….може ако уметност волите. Шта је проблем духовног колапса Срба? Зашто је Достојевски већи духовник од свих православних патријарха изузев Јерусалимског? Шта и до сада.

  • mozda nisam citao clanak detaljno pa nisam razumeo konotaciju. Da li je moguce da potpadate po masovnu histeiju i nebuloze o Gejtsu ? Nisam to ocekivao od vas, ipak je DJB mesto gde se skupljaju misleci ljudi viseg obrazvnog sloja. Slusao sam njegova predavanja i dosao do skoro identicnih zakljucaka i pre nego sto sam ga cuo.

  • Добро је што ДЈБ отвара очи људима, указује на репере који помажу људима у ова смутна времена, али стари Срби су знали рећи: “Ни у гори о злу не говори.” Речју, чини добро а зло пада само од себе, нагриза га рђа изнутра. Чинећи добро ми се против зла боримо. Свим члановима и симпатизерима покрета ДЈБ који први на политичкој сцени Србије увиђа “џаба моћни и јаки мотори, ако бусола вуче у страну, врти се у круг и луке видети неће”, желим срећан Празник уз поздрав Христос Воскресе!