Saopštenje

DJB zahteva od Ustavnog suda ocenu ustavnosti uredaba Vlade

Narodni poslanici Dosta je bilo, Saša Radulović, Branka Stamenković i Vojin Biljić, podneli su danas Ustavnom sudu Republike Srbije Inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja. Ovom inicijativom zahtevamo da se Ustavni sud u hitnom roku izjasni o ustavnosti zakona pre njegovog proglašenja.

Narodni poslanici DJB prvi put su se Ustavnom sudu Republike Srbije obratili 19. marta usmeno, a 20. marta pismeno – zahtevom za suspenziju protivustavne odluke o vanrednom stanju, dok o njoj ne odluči Skupština. Nakon što od Ustavnog suda nismo dobili nikakav odgovor, a sud nije suspendovao protivustavnu odluku o uvođenju vanrednog stanja, 31. marta smo Ustavnom sudu uputili urgenciju da se izjasni o zahtevu za suspendovanje protivustavne odluke o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Narodna skupština. Urgencija je praktično izignorisana, te je dužnost narodnih poslanika bila da 27. aprila podnesu krivičnu prijavu protiv predsednice Ustavnog suda Republike Srbjie Snežane Marković zbog osnovane sumnje da je nevršenjem službene dužnosti onemogućila najviše državne organe da reaguju povodom protivustvno proglašenog vanrednog stanja koje je rezultiralo suspenzijom Narodne skupštine.

Polazeći od pretpostavke da je predsednica Ustavnog suda Snežana Marković dužna da se izuzme iz odlučivanja u ovom predmetu, s obzirom da je protiv nje, zbog nevršenja službene dužnosti, već podneta krivična prijava, poslanici DJB su današnju inicijativu za ocenu ustavnosti uputili zameniku predsednika Ustavnog suda, Milanu Škuliću.

Više od 40 dana se masovno krše ljudska prava svih građana Srbije, cela nacija se bez ikakve potrebe drži u kućnom zatvoru, Srbija je jedina država u kojoj parlament nije učestvovao u donošenju odluka iz svoje nadležnosti, a Ustavni sud Republike Srbije je jedini ustavni sud koji je tako nešto dopustio. Više od 40 dana Ustavni sud ćuti na grubo kršenje Ustava i pored više zahteva za ocenu ustavnosti i predloga za obustavu izvršenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja. Zahtevamo od Ustavnog suda da hitno zaštititi ustavni poredak i po službenoj dužnosti ovaj zakon proglasi neustavnim.

Pročitajte još i:

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Republičkog tužioca i predsednice Ustavnog suda

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

(Video) Poslanici DJB: Na kršenje Ustava da reaguju državni tužilac i predsednici Vrhovnog kasacionog i Ustavnog suda

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sudstvo na ovim nivoima nikada nije bilo nezavisno, kao ni novinarstvo.
    To su propagandna sredstva ciji smisao postojanja je ocuvanje vlade po svaku cenu a niposto interesi naroda.
    Te strukture su trebale odavno biti lustrirane jer ih vode nekompetentni a poslusni takozvani kadrovi.
    Srbija je pored nekih latino americkih drzava, ona gde mafija ima svoju drzavu.
    Aktuelni vodja je vulgarni veleizdajnik koji bi u normalnim sistemima vec trebao biti procesuiran.
    Nazalost nista nije onako kako bi trebalo biti
    Pozdrav