VIDEO Саопштењe

ДЈБ поднео кривичну пријаву против Републичког тужиоца и председнице Уставног суда

Народни посланици ДЈБ поднели су данас Републичком јавном тужилаштву кривичну пријаву против републичког тужиоца Загорке Доловац и председнице Уставног суда Снежане Марковић због основане сумње да су невршењем службене дужности онемогућиле највише државне органе да реагују поводом противуствно проглашеног ванредног стања које је резултирало суспензијом Народне скупштине.

Дана 15. марта противуставно је уведено ванредно стање, суспендована Народна скупштина, један човек је противуставно преузео надлежности Народне скупштине и тиме практично извршио државни удар. Уставна обавеза Републичког јавног тужиоца и председнице Уставног суда да реагују и заштите уставни поредак Републике Србије.

Упркос томе што су благовремено биле обавештене од стране народних посланика ДЈБ о противуставном деловању, ни Загорка Доловац ни Снежана Марковић нису заказале седнице у оквиру органа којима руководе, а на којима би Републичко јавно тужилаштво и Уставни суд Републике Србије заузели став по захтеву народних посланика ДЈБ Саше Радуловића, Бранке Стаменковић и Војина Биљића. На тај начин Доловац и Марковић су практично омогућиле председнику и Влади Србије да без икаквог отпора масовно крше људска права свих грађана, чиме су извршиле кривично дело злоупотребе службеног положаја (члан 359. став 3. Кривичног законика), као и кривично дело кршења закона од стране судије и јавног тужиоца (члан 360. Кривичног законика).

Народни посланици ДЈБ су 19. марта изнели усмени, а 20. марта и писани захтев републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац и председници Уставног суда Снежани Марковић да се изјасне у вези са поступањем председника Републике, председника Владе и председника Народне скупштине приликом проглашавања ванредног стања мимо Народне скупштине и Устава Републике Србије. Доловац и Марковић примили су и ургенцију народних посланика ДЈБ 31. марта. Нажалост, ни месец и по дана касније, одговора на тај захтев још увек нема.

Посланици ДЈБ захтевају и очекују хитну реакцију Републичког јавног тужиоца ради утврђивања кривичне одговорности Загорке Доловац и Снежане Марковић.

Прочитајте још и:

ДЈБ захтева потпуно укидање полицијског часа пре Ускршњих празника

Последњи позив народним посланицима да стану у одбрану Устава Србије

МУП крије податке о мигрантима од посланика ДЈБ

Да ли власт уз помоћ државног удара уводи ропство за запослене у ЕПС-у?

Посланици ДЈБ поново упутили Ургенцију за сазивање седнице Народне скупштине

Адвокатска комора Србије се придружила осморо посланика у одбрани уставног поретка

ДЈБ захтева укидање двадесетчетворочасовног полицијског часа

ДЈБ поднео ургенцију за посланичка питања која још увек немају одговор

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ поново позива све посланике да врате Србију у уставни оквир

Осморо народних посланика обавестило МУП да се по Уставу за време ванредног стања полицијски час не односи на народне посланике

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

ДЈБ упозорава власт да се не игра са „електронском седницом Скупштине“

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • На сваком месту, и увек треба бити истрајан у истицању највишег правног акта, истицању народне суверености, улоге народних посланика као носилаца сувереног својства народне воље, и одговорности највиших државних представника – јавних функцинера (председника републике, председника владе и министара, Републичког јавног тужиоца, судија Уставног суда и председника Врховног касационог суда)!
    Ако се лишимо права на јавно позивање на одговорност највиших и горе побројаних функционера – која је сврха принципа “владавине права”?