Саопштењe

Посланици ДЈБ поново упутили Ургенцију за сазивање седнице Народне скупштине

Пошто председница Народне скупштине ни до данас није поступила по захтеву осморо посланика да хитно закаже седницу на којој би се расправљало и одлучивало о противуставно уведеном ванредном стању, народни посланици ДЈБ упутили су данас Ургенцију како председници Скупштине, тако и председници Владе и председнику СНС-а и Србије, захтевајући одговор на питање: када ће седница Народне скупштине бити заказана?

Подсећамо јавност да су народни посланици Саша Радуловић, Бранка Стаменковић и Војин Биљић још 17. марта упутили званичан захтев Маји Гојковић да хитно закаже седницу Народне скупштине, како би се функционисање државе вратило у уставне оквире након што је 15. марта Скупштина суспендована, а њене надлежности насилно отете и пренете на Владу и председника СНС-а и Србије. Овом позиву се 23. марта придружило још петоро народних посланика: Ђорђе Вукадиновић, Миладин Шеварлић, Срђан Ного, Зоран Радојичић и Александра Чабраја.

Сви парламенти у свету заседају. Већ 23 дана председница Владе и председник СНС-а и Србије противуставно, паушално и без икаквих овлашћења укидају људска права и слободе грађанима Србије у мери која није примерена околностима у којима се држава налази, и то без икакве парламентарне контроле. У тој вештачки створеној атмосфери без икакве обавезе да своје политичке одлуке правдају пред грађанима Србије преко својих представника у Скупштини, Влада и председник СНС-а и Србије свакодневно вређају грађане, затварају их у кућни притвор и целој нацији прете двонедељним двадесетчетворочасовним затвором.

ДЈБ упозорава председницу Скупштине, председницу Владе и председника СНС-а и Србије да се не играју диктатуре и да под хитно Народној скупштини врате насилно одузете надлежности, како би народни посланици могли да испуне своју обавезу према грађанима које представљају и одбране народну сувереност гарантовану Уставом Републике Србије.

Народна скупштина састајала се и заседала и у много тежим околностима по Србију и српски народ него што је то пандемија корона вируса. Народни посланици имају обавезу према грађанима које у Скупштини представљају да управо у тренуцима криза не дозволе да се тешко стечена и крвљу предака плаћена слобода не проћерда, те да се не деси да под плаштом борбе против пандемије склизнемо у отворену диктатуру.

Прочитајте још и:

Адвокатска комора Србије се придружила осморо посланика у одбрани уставног поретка

ДЈБ захтева укидање двадесетчетворочасовног полицијског часа

ДЈБ поднео ургенцију за посланичка питања која још увек немају одговор

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ поново позива све посланике да врате Србију у уставни оквир

Осморо народних посланика обавестило МУП да се по Уставу за време ванредног стања полицијски час не односи на народне посланике

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

ДЈБ упозорава власт да се не игра са „електронском седницом Скупштине“

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина