Саопштењe

ДЈБ поднео ургенцију за посланичка питања која још увек немају одговор

Упркос чињеници да су дужни одговарати на посланичка питања, председници Народне скупштине, Владе и Републике Србије већ 14 дана игноришу питања народних посланика ДЈБ које смо им упутили након суспензије Народне скупштине и противуставног увођења ванредног стања без скупштинске расправе и одлуке и сутра им истиче рок за одговор.

Посланици ДЈБ данас су упутили ургенцију овим органима, подсећајући их на дужност и обавезу да грађанима, које народни посланици представљају, доставе тражене одговоре у најкраћем могућем року. Несхватљиво је да представници институција које треба да служе народу већ скоро две недеље остају глуви на постављена питања, за чије је одговоре рок скоро истекао. Ова ургенција служи и да би оставила траг и да се председница Народне Скупштине не би могла правити невешта и покушала да игнорише питања посланика.

Подсећамо јавност да су народни посланици ДЈБ поставили следећа питања:

1. Да ли је председници Народне Скупштине познато да члан 200. став 5. Устава може да се искористи само ако Народна скупштина није у стању да се састане?

2. Због чега председница Народне скупштине није сазвала седницу Народне скупштине поводом проглашења ванредног стања и по ком основу је утвдила да Народна скупштина није у стању да се састане?

3. Ко је одлучио и на основу чега да Народна скупштина није у могућности да се састане и зашто то образложење није део Одлуке?

4. Да ли је основ за немогућност да се састане Народна скупштина правне природе, конкретно да ли је то Наредба о забрани јавних окупљања, као што је објављено у појединим медијима, или је у питању нека друга фактичка немогућност да се Скупштина састане?

5. Да ли председница Народне Скупштине зна да одлука једног министарства о забрани јавних окупљања не може да буде јача од Устава, суспендује Народну скупштину и одузме јој Уставом дате надлежности?

6. Због чега председница Народне скупштине није у складу са чланом 200. став 8. Устава у Уставом прописаном року, на дневни ред Народне скупштине ставила потврђивање Одлуке о проглашењу ванредног стања, коју су донели председница Народне скупштине, председник Републике и председница Владе, с обзиром да је у складу са чланом 106. Устава Народна скупштина у заседању после проглашења ванредног стања?

7. Зашто се председница Народне скупштине одлучила за одлуку о увођењу ванредног стања без икакве јавне расправе и консултација са Народном скупштином када је из члана 200. став 1. Устава потпуно јасно да се ванредно стање уводи само ако постоји опасност која „угрожава опстанак државе или грађана“, а да је за епидемије и пандемије предвиђено проглашење ванредне ситуацију у складу са Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама?

Посланици ДЈБ очекују од председнице Скупштине и Владе, као и од председника СНС-а и Србије да кроз одговоре на ова питања хитно јавности Србије понуде објашњења због чега су својим поступцима угрозили уставни поредак у земљи и мимо Устава и закона одузели надлежности Народној скупштини, онемогућивши народне посланике да испуне своју обавезу расправљања и одлучивања о увођењу ванредног стања у земљи. 

Прочитајте још и:

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ поново позива све посланике да врате Србију у уставни оквир

Осморо народних посланика обавестило МУП да се по Уставу за време ванредног стања полицијски час не односи на народне посланике

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

ДЈБ упозорава власт да се не игра са „електронском седницом Скупштине“

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина