Saopštenje

DJB podneo urgenciju za poslanička pitanja koja još uvek nemaju odgovor

Uprkos činjenici da su dužni odgovarati na poslanička pitanja, predsednici Narodne skupštine, Vlade i Republike Srbije već 14 dana ignorišu pitanja narodnih poslanika DJB koje smo im uputili nakon suspenzije Narodne skupštine i protivustavnog uvođenja vanrednog stanja bez skupštinske rasprave i odluke i sutra im ističe rok za odgovor.

Poslanici DJB danas su uputili urgenciju ovim organima, podsećajući ih na dužnost i obavezu da građanima, koje narodni poslanici predstavljaju, dostave tražene odgovore u najkraćem mogućem roku. Neshvatljivo je da predstavnici institucija koje treba da služe narodu već skoro dve nedelje ostaju gluvi na postavljena pitanja, za čije je odgovore rok skoro istekao. Ova urgencija služi i da bi ostavila trag i da se predsednica Narodne Skupštine ne bi mogla praviti nevešta i pokušala da ignoriše pitanja poslanika.

Podsećamo javnost da su narodni poslanici DJB postavili sledeća pitanja:

1. Da li je predsednici Narodne Skupštine poznato da član 200. stav 5. Ustava može da se iskoristi samo ako Narodna skupština nije u stanju da se sastane?

2. Zbog čega predsednica Narodne skupštine nije sazvala sednicu Narodne skupštine povodom proglašenja vanrednog stanja i po kom osnovu je utvdila da Narodna skupština nije u stanju da se sastane?

3. Ko je odlučio i na osnovu čega da Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane i zašto to obrazloženje nije deo Odluke?

4. Da li je osnov za nemogućnost da se sastane Narodna skupština pravne prirode, konkretno da li je to Naredba o zabrani javnih okupljanja, kao što je objavljeno u pojedinim medijima, ili je u pitanju neka druga faktička nemogućnost da se Skupština sastane?

5. Da li predsednica Narodne Skupštine zna da odluka jednog ministarstva o zabrani javnih okupljanja ne može da bude jača od Ustava, suspenduje Narodnu skupštinu i oduzme joj Ustavom date nadležnosti?

6. Zbog čega predsednica Narodne skupštine nije u skladu sa članom 200. stav 8. Ustava u Ustavom propisanom roku, na dnevni red Narodne skupštine stavila potvrđivanje Odluke o proglašenju vanrednog stanja, koju su doneli predsednica Narodne skupštine, predsednik Republike i predsednica Vlade, s obzirom da je u skladu sa članom 106. Ustava Narodna skupština u zasedanju posle proglašenja vanrednog stanja?

7. Zašto se predsednica Narodne skupštine odlučila za odluku o uvođenju vanrednog stanja bez ikakve javne rasprave i konsultacija sa Narodnom skupštinom kada je iz člana 200. stav 1. Ustava potpuno jasno da se vanredno stanje uvodi samo ako postoji opasnost koja „ugrožava opstanak države ili građana“, a da je za epidemije i pandemije predviđeno proglašenje vanredne situaciju u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama?

Poslanici DJB očekuju od predsednice Skupštine i Vlade, kao i od predsednika SNS-a i Srbije da kroz odgovore na ova pitanja hitno javnosti Srbije ponude objašnjenja zbog čega su svojim postupcima ugrozili ustavni poredak u zemlji i mimo Ustava i zakona oduzeli nadležnosti Narodnoj skupštini, onemogućivši narodne poslanike da ispune svoju obavezu raspravljanja i odlučivanja o uvođenju vanrednog stanja u zemlji. 

Pročitajte još i:

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB ponovo poziva sve poslanike da vrate Srbiju u ustavni okvir

Osmoro narodnih poslanika obavestilo MUP da se po Ustavu za vreme vanrednog stanja policijski čas ne odnosi na narodne poslanike

DJB upozorava vlast: Ne zatvarajte Beograd, Niš i Valjevo!

DJB upozorava vlast da se ne igra sa „elektronskom sednicom Skupštine“

(Video) Maja Gojković priznala da je prekršen Ustav i slagala poslanike da bi prikrila odgovornost predsednika SNS

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar