Саопштењe

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

Након што је председник СНС-а и Србије 15. марта, уз саучесништво председнице Владе и председнице Скупштине, суспендовао Скупштину и противуставно јој одузео надлежности да расправља и одлучује о ванредном стању, народни посланици ДЈБ упутили су позив председнику Уставног суда Србије да учини све што је у његовој надлежности како би се сачувао уставни поредак у земљи.

Посланици ДЈБ упутили су исти позив и председницима Високог савета судства, Врховног касационог суда, Државног већа тужилаца, Адвокатске коморе Србије, као и Републичком јавном тужиоцу.

Члан 200. став 1. Устава Републике Србије јасно прописује да одлуку о ванредном стању доноси Народна скупштина. Без икаквог образложења, прећутно самопрогласивши да „скупштина није у могућности да се састане“, председник СНС-а и Србије противуставно је преузео ингеренције Скупштине и прогласио да су одлуке Владе, чији рад Скупштина треба да контролише, изнад Устава Србије.

Подсећамо јавност да је пре само 10 дана председник СНС-а и Србије расписао парламентарне изборе, након чега је Народна скупштина наставила да заседа и доноси законе. То је правдано завршавањем „неодложних послова“. Увођење ванредног стања, изгледа, за председника СНС-а и председницу Народне скупштине, не спада у категорију „неодложних послова“.

На епидемије и пандемије се односи Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Несхватљиво је да председник СНС-а, председница Народне скупштине и председница Владе не познају законе, не поштују Устав и злоупотребљавају свој положај, практично суспендујући највише законодавно тело. Изгледа да је за председника СНС-а много важније питање како одгодити пропале изборе од поштовања Устава и закона Републике Србије.

Никада у модерној историји Србије Народна скупштина није била предмет оваквих злоупотреба, чак ни у најтежим тренуцима за државу и народ, попут изгнанства у току Првог светског рата, па ни када су насилно свргавани шефови државе и Владе, а ни када смо живели у системима који се нису сматрали демократским. Нико до сад није успео да Народној скупштини ускрати право и обавезу да одлучује о питањима из своје надлежности.

Очекујемо да ће председник Уставног суда, као и председници осталих релевантних институција којима смо се обратили, бити свесни озбиљности ситуације и последица овог протиуставног чина. Очекујемо да предузму све што Устав и закони државе налажу како би се очували народна сувереност, владавина права и демократија у Србији.Прочитајте још и:

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар