Саопштењe

ДЈБ упозорава власт да се не игра са 24-орочасовним полицијским часом

У новој акцији застрашивања грађана власт најављује затварања целе Србије у 24-часовном кућном притвору. ДЈБ упозорава власт да се не игра са оваквом лудачком мером чија цена би била и животи грађана и уништење комплетне привреде. „Лек“ који власт застрашивањем и ширењем панике намеће оставиће горе последице по становништво Србије него што је то болест против које се тим „леком“, наводно, бори.

Ова мера би представља само још једну у низу потпуно непримерених реакција власти на епидемију коронавируса, након што је претходно суспендовала Скупштину, преузела надлежности Скупштине и противуставно јој одузела могућност да контролише укидање права и слобода грађана Србије. ДЈБ упозорава власт да се не игра диктатуре и не затвара Србију под плаштом борбе против коронавируса, већ да хитно врати фунционисање државе у уставне оквире.

Сада је већ потпуно јасно да је хистерија и паника коју је власт подигла око опасности од вируса потпуно неоснована, те да јој је подизање нивоа панике потребно да би прикрила кршење Устава и фијаско око избора расписаних у време када је већ било заражених у Србији.

Народни посланици морају кроз расправу у парламенту подвргнути провери сваку предложену меру, не би ли се постарали да се грађани Србије не стављају у непотребан целодневни притвор, а домаћи привредници и предузетници не доведу до просјачког штапа. Двадесетчетворочасовни кућни притвор за становништво Србије представља апсолутно непримерену и непотребну меру у околностима у којима се налазимо.

Од саме појаве корона вируса у Србији, власт манипулише грађанима ради својих уских партијских интереса. Појаве првих случајева корона вируса пропратили су у јавности причама о „смешном вирусу“, јер су се они поклопили с периодом у коме су СНС и сателит-опозиција ЕУ прикупљали потписе за изборе. Фотографије редова за давање потписа и страначких скупова из тог периода, један баш у Ваљеву одржан 9. марта, јасно говоре да им тад на уму није била заштита грађана од могућности ширења заразе држањем социјалне дистанце, већ искључиво њихов партијски интерес. Чим је и последња лажна опозиција скупила потписе, очигледно уз помоћ СНС-а, при чему је преко 140.000 грађана доведено у опасност од заразе, власт је увела ванредно стање мимо Скупштине, противно Уставу, и од тада у јавности шири панику и хистерију, пропраћене неразумним, драконским и потпуно непримереним мерама без било какве парламентарне контроле, покушавајући да на тај начин прикрије понашање у првој половини марта.

Епидемија корона вируса највише угрожава старе и болесне суграђане. Мере које су нам потребне јесу мере усмерене на заштиту тог сегмента популације. Њих је могуће донети и становништво заштитити и без полицијског часа који има девастирајуће последице по домаћу привреду и прети да потпуно уништи предузетнике и мала и средња предузећа у Србији.

Ниједна држава Европе није посегла за оваквим мерама и увела неразуман полицијски час, осим у неколико кризних жаришта у неколико земаља. Свуда у Европи су парламенти у заседању и својим радом контролишу извршну власт да случајно не крене у злоупотребу приликом укидања права и слобода својих грађана, већ само онолико колико је то примерено и неопходно у борби против епидемије.

ДЈБ упозорава власт да престане да се поиграва са државом, да се не игра диктатуре, да не малтретира грађане Србије и да не уводи комплетну забрану кретања и рада. Таква мера је потпуно непримерена опасности од корона вируса и не служи за заштиту већ за малтретирање и осиромашивање становништва. Економске последице оваквих неразумних потеза ће бити катастрофалне по домаћу привреду и предузетнике Србије.

Прочитајте још и:

ДЈБ поднео ургенцију за посланичка питања која још увек немају одговор

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ поново позива све посланике да врате Србију у уставни оквир

Осморо народних посланика обавестило МУП да се по Уставу за време ванредног стања полицијски час не односи на народне посланике

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

ДЈБ упозорава власт да се не игра са „електронском седницом Скупштине“

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар