Saopštenje

DJB upozorava vlast da se ne igra sa 24-oročasovnim policijskim časom

U novoj akciji zastrašivanja građana vlast najavljuje zatvaranja cele Srbije u 24-časovnom kućnom pritvoru. DJB upozorava vlast da se ne igra sa ovakvom ludačkom merom čija cena bi bila i životi građana i uništenje kompletne privrede. „Lek“ koji vlast zastrašivanjem i širenjem panike nameće ostaviće gore posledice po stanovništvo Srbije nego što je to bolest protiv koje se tim „lekom“, navodno, bori.

Ova mera bi predstavlja samo još jednu u nizu potpuno neprimerenih reakcija vlasti na epidemiju koronavirusa, nakon što je prethodno suspendovala Skupštinu, preuzela nadležnosti Skupštine i protivustavno joj oduzela mogućnost da kontroliše ukidanje prava i sloboda građana Srbije. DJB upozorava vlast da se ne igra diktature i ne zatvara Srbiju pod plaštom borbe protiv koronavirusa, već da hitno vrati funcionisanje države u ustavne okvire.

Sada je već potpuno jasno da je histerija i panika koju je vlast podigla oko opasnosti od virusa potpuno neosnovana, te da joj je podizanje nivoa panike potrebno da bi prikrila kršenje Ustava i fijasko oko izbora raspisanih u vreme kada je već bilo zaraženih u Srbiji.

Narodni poslanici moraju kroz raspravu u parlamentu podvrgnuti proveri svaku predloženu meru, ne bi li se postarali da se građani Srbije ne stavljaju u nepotreban celodnevni pritvor, a domaći privrednici i preduzetnici ne dovedu do prosjačkog štapa. Dvadesetčetvoročasovni kućni pritvor za stanovništvo Srbije predstavlja apsolutno neprimerenu i nepotrebnu meru u okolnostima u kojima se nalazimo.

Od same pojave korona virusa u Srbiji, vlast manipuliše građanima radi svojih uskih partijskih interesa. Pojave prvih slučajeva korona virusa propratili su u javnosti pričama o „smešnom virusu“, jer su se oni poklopili s periodom u kome su SNS i satelit-opozicija EU prikupljali potpise za izbore. Fotografije redova za davanje potpisa i stranačkih skupova iz tog perioda, jedan baš u Valjevu održan 9. marta, jasno govore da im tad na umu nije bila zaštita građana od mogućnosti širenja zaraze držanjem socijalne distance, već isključivo njihov partijski interes. Čim je i poslednja lažna opozicija skupila potpise, očigledno uz pomoć SNS-a, pri čemu je preko 140.000 građana dovedeno u opasnost od zaraze, vlast je uvela vanredno stanje mimo Skupštine, protivno Ustavu, i od tada u javnosti širi paniku i histeriju, propraćene nerazumnim, drakonskim i potpuno neprimerenim merama bez bilo kakve parlamentarne kontrole, pokušavajući da na taj način prikrije ponašanje u prvoj polovini marta.

Epidemija korona virusa najviše ugrožava stare i bolesne sugrađane. Mere koje su nam potrebne jesu mere usmerene na zaštitu tog segmenta populacije. Njih je moguće doneti i stanovništvo zaštititi i bez policijskog časa koji ima devastirajuće posledice po domaću privredu i preti da potpuno uništi preduzetnike i mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Nijedna država Evrope nije posegla za ovakvim merama i uvela nerazuman policijski čas, osim u nekoliko kriznih žarišta u nekoliko zemalja. Svuda u Evropi su parlamenti u zasedanju i svojim radom kontrolišu izvršnu vlast da slučajno ne krene u zloupotrebu prilikom ukidanja prava i sloboda svojih građana, već samo onoliko koliko je to primereno i neophodno u borbi protiv epidemije.

DJB upozorava vlast da prestane da se poigrava sa državom, da se ne igra diktature, da ne maltretira građane Srbije i da ne uvodi kompletnu zabranu kretanja i rada. Takva mera je potpuno neprimerena opasnosti od korona virusa i ne služi za zaštitu već za maltretiranje i osiromašivanje stanovništva. Ekonomske posledice ovakvih nerazumnih poteza će biti katastrofalne po domaću privredu i preduzetnike Srbije.

Pročitajte još i:

DJB podneo urgenciju za poslanička pitanja koja još uvek nemaju odgovor

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB ponovo poziva sve poslanike da vrate Srbiju u ustavni okvir

Osmoro narodnih poslanika obavestilo MUP da se po Ustavu za vreme vanrednog stanja policijski čas ne odnosi na narodne poslanike

DJB upozorava vlast: Ne zatvarajte Beograd, Niš i Valjevo!

DJB upozorava vlast da se ne igra sa „elektronskom sednicom Skupštine“

(Video) Maja Gojković priznala da je prekršen Ustav i slagala poslanike da bi prikrila odgovornost predsednika SNS

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar