Саобраћај

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

Најава могућности доношења мера потпуног затварања Београда, Ниша и Ваљева представља само још једну у низу потпуно непримерених реакција власти на епидемију коронавируса, након што је претходно суспендовала Скупштину и противуставно јој одузела могућност да контролише укидање права и слобода грађана Србије. ДЈБ упозорава власт да се не игра диктатуре и не затвара градове под плаштом борбе против коронавируса, већ да хитно врати фунционисање државе у уставне оквире.

Сада када је већ потпуно јасно да је хистерија и паника коју је власт подигла око опасности од вируса потпуно неоснована и када је јасно да је власт целу панику подигла да би прикрила кршење Устава и фијаско око избора расписаних у време када је већ било заражених у Србији, овакав неразуман потез власти, затварање Београд, Ниша и Ваљева, би потпуно уништило домаћу привреду и предузетнике тих градова.

Народни посланици морају кроз расправу у парламенту подвргнути провери сваку предложену меру, не би ли се постарали да се грађани Србије не стављају у непотребан вишемесечни притвор, а домаћи привредници и предузетници не доведу до просјачког штапа. Затварање било ког града у Србији представља апсолутно непримерену и непотрбну меру у околностима у којима се налазимо. Затварање Београда, Ниша и Ваљева

Од саме појаве коронавируса у Србији, власт манипулише грађанима Србије ради својих уских партијских интереса. Појаве првих случајева коронавируса пропратили су у јавности причама о “смешном вирусу”, јер су се они поклопили с периодом у коме су СНС и сателит-опозиција ЕУ прикупљали потписе за изборе. Фотографије редова за давање потписа и страначких скупова из тог периода, један баш у Ваљеву одржан 9.марта, јасно говоре да им тад на уму није била заштита грађана од могућности ширења коронавируса држањем социјалне дистанце, већ искључиво њихов партијски интерес. Чим је и последња лажна опозиција скупила потписе очигледно уз помоћ СНС-а при чему је преко 130.000 грађана доведено у опасност од заразе, власт је увела ванредно стање мимо Скупштине, противно Уставу, и од тада у јавности шири панику и хистерију, пропраћене неразумним, драконским и потпуно непримереним мерама без било какве парламентарне контроле, покушавајући да на тај начин прикрије понашање у првој половини марта.

Епидемија коронавируса највише угрожава старе и болесне суграђане. Мере које су нам потребне јесу мере усмерене на заштиту тог сегмента популације. Њих је могуће донети и становништво заштитити и без полицијског часа који има девастирајуће последице по домаћу привреду и прети да потпуно уништи предузетнике и мала и средња предузећа у Србији. “Лек” који нам власт намеће оставиће горе последице по становништво Србије него што је то болест против које се тим “леком”, наводно, бори.

Ниједна држава Европе није посеглаа за оваквим мерама и увела неразумам полицијски час, осим кризна жаришта у неколико земаља је у тим подручијима комплетну популацију ставила у карантин. Нигде у Европи, осим у кризним жариштима, не најављује се потпуно, вишедневно затварање целокупних градова. Свуда у Европи су парламенти у заседању и својим радом контролишу извршну власт да случајно не крене у злоупотребу приликом укидања права и слобода својих грађана, већ само онолико колико је то примерено и неопходно у борби против епидемије.

ДЈБ упозорава власт да престане да се поиграва са државом, да се не игра диктатуре, да не малтретира грађане Србије и да не уводи комплетну забрану кретања и рада грађанима Београда, Ниша и Ваљева, како то од јуче најављује. Таква мера је потпуно непримерена опасности од коронавируса и не служи за заштиту већ за малтретирање и осиромашивање становништва. Економске последице оваквих неразумних потеза ће бити катастрофалне по домаћу привреду и предузетнике Србије.

Прочитајте још и:


(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар