Саопштењe

Последњи позив народним посланицима да стану у одбрану Устава Србије

Након што је Народна скупштина противуставно суспендована 15. марта, ДЈБ је 17. марта контактирао народне посланике и власти и опозиције, као и лидере опозиционих странака у Србији с позивом да заједнички дигнемо глас против кршења Устава Републике Србије и отимања надлежности Народној скупштини. Наш апел није наишао на разумевање. Став свих био је да сада није тренутак да се прича о Уставу. 

Како је врло брзо након противуставно уведеног ванредног стања постало јасно да га власт злоупотребљава да би доносила потпуно неразумне одлуке којима укида права и слободе грађана у мери која увелико превазилази потребу борбе против епидемије корона вируса, ДЈБ је поново 30. марта апеловао на све народне посланике, а посебно на посланике опозиције, да се прикључе захтеву председници Народне скупштине да хитно закаже седницу, како би се функционисање државе вратило у уставне оквире. Само осам самосталних опозиционих посланика се одазвало на тај позив.

Данас, када се председник СНС већ отворено иживљава над нацијом и понижава грађане увођењем 60-часовног полицијског часа који не постоји нигде у Европи, ДЈБ упућује последњи позив свим народним посланицима и опозиционим странкама да дигну свој глас против овог проклизавања Србије у диктатуру и стану у одбрану уставног поретка у земљи, како би се Србија вратила у уставни оквир.

ДЈБ упозорава да не постоји прихватљиво оправдање за ћутање о укидању уставног поретка у земљи. Свако даље ћутање разумећемо као знак одобравања и као саучесништво у издаји државе. Народни посланици су положили заклетву да ће штити Уставни поредак. Ако њихове политичке опције калкулишу у вези одбране Устава, то не би смело да их спречи да сами устану у одбрану Устава.

Члан 106. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина састаје се без позива после проглашења ратног или ванредног стања.

Члан 109. став 4. Устава Републике Србије каже:

Народна скупштина не може бити распуштена за време ратног или ванредног стања.

Народни посланици ДЈБ позивају све народне посланике да се окупимо у холу Народне скупштине у понедељак 13. априла и заједно захтевамо хитну седницу Народне Скупштине и враћање Србије у Уставни оквир. 
Ако Устав није црвена линија, шта јесте? Народни посланик који не мисли да му је обавеза да сада буде у Народној скупштини, тамо нема шта да тражи уопште, икада.

Прочитајте још и:

МУП крије податке о мигрантима од посланика ДЈБ

Да ли власт уз помоћ државног удара уводи ропство за запослене у ЕПС-у?

Посланици ДЈБ поново упутили Ургенцију за сазивање седнице Народне скупштине

Адвокатска комора Србије се придружила осморо посланика у одбрани уставног поретка

ДЈБ захтева укидање двадесетчетворочасовног полицијског часа

ДЈБ поднео ургенцију за посланичка питања која још увек немају одговор

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ поново позива све посланике да врате Србију у уставни оквир

Осморо народних посланика обавестило МУП да се по Уставу за време ванредног стања полицијски час не односи на народне посланике

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

ДЈБ упозорава власт да се не игра са „електронском седницом Скупштине“

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li se razmislja o promeni odluke oko izlaska na izbore? Naravno u koordinaciji sa ostatkom opozicije. Dobro treba razmisliti o tome. Situacija se mnogo promenila. Nezadovoljstvo naroda je veliko, povratak nasih gradjana iz inostranstva koji su mahom protiv vlasti… Mislim da se Vucic moli da ostane odluka o bojkotu