Саопштењe

Вучићев сателит Шапић опструише прикупљање потписа за ДЈБ на Новом Београду

Градска општина Нови Београд на челу са Александром Шапићем, вештачким сателитом председника Александра Вучића, пуну недељу дана спроводи опструкцију покушаја покрета Доста је било да организује прикупљање потписа за републичке и локалне изборе на територији ове општине.

Како законски прописи налажу, општине су дужне да ставе на располагање општинске овериваче који треба под истим условима као нотари да изађу на терен ради оверавања потписа подршке. Међутим, осми дан од нашег захтева, још увек доживљавамо опструкцију коју спроводи Шапић преко Оливере Вишњић, начелнице Управе Градске општине Нови Београд.

Најпре смо се обратили госпођи Вишњић телефонским путем у понедељак, 18. маја, на шта нам је рекла да неће бити проблема, само да пошаљемо захтев мејлом са распоредом термина. Правна служба ДЈБ је експресно послала мејл и навела локације и термине од 19. до 25. маја, али није било одговора.

Сутрадан 19. маја поновили смо мејл, а одговор нам је стигао тек 21. маја, што значи четвртог дана од првог обраћања. Уместо изласка на терен, добили смо одговор да ће се „овера потписа од стране Управе ГО Нови Београд обављати искључиво у шалтер сали у згради Општине, Булевар Михаила Пупина 167“, правдајући се разлозима короне и безбедности. Такође, наводи се да је „из тог разлога неопходно да доставите захтев за оверу потписа, са оквирним бројем дана када планирате да вршите оверу потписа бирача који подржавају вашу листу…“. Будући да овакав начин скупљања потписа онемогућава масовност потписивања, од тада покушавамо да ступимо у контакт са госпођом Оливером Вишњић, али она то вешто избегава.

Иначе, нотари и општински оверивачи у свим другим општинама излазе на терен, а ДЈБ спроводи све прописане мере безбедности, тако да нема оправдања за опструкцију коју спроводи општина Нови Београд, чији је председник Александар Шапић, који је један од ситних шрафова владајуће машинерије председника Александра Вучића и његове странке. Нема ниједног разлога да општина Нови Београд не пошаље општинске овериваче на терен, осим из разлога нелојалне конкуренције коју спроводе СНС и њени вазали.

С обзиром да данас истиче распоред који смо послали, то значи да је одуговлачењем и опструкцијом општине Нови Београд већ у потпуности изгубљен предложени период прикупљања потписа. Ова блокада може отежати скупљање потписа за локалне изборе на Новом Београду, али неће спречити ДЈБ да прикупи потписе за републичке изборе.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар