Saopštenje

Vučićev satelit Šapić opstruiše prikupljanje potpisa za DJB na Novom Beogradu

Gradska opština Novi Beograd na čelu sa Aleksandrom Šapićem, veštačkim satelitom predsednika Aleksandra Vučića, punu nedelju dana sprovodi opstrukciju pokušaja pokreta Dosta je bilo da organizuje prikupljanje potpisa za republičke i lokalne izbore na teritoriji ove opštine.

Kako zakonski propisi nalažu, opštine su dužne da stave na raspolaganje opštinske overivače koji treba pod istim uslovima kao notari da izađu na teren radi overavanja potpisa podrške. Međutim, osmi dan od našeg zahteva, još uvek doživljavamo opstrukciju koju sprovodi Šapić preko Olivere Višnjić, načelnice Uprave Gradske opštine Novi Beograd.

Najpre smo se obratili gospođi Višnjić telefonskim putem u ponedeljak, 18. maja, na šta nam je rekla da neće biti problema, samo da pošaljemo zahtev mejlom sa rasporedom termina. Pravna služba DJB je ekspresno poslala mejl i navela lokacije i termine od 19. do 25. maja, ali nije bilo odgovora.

Sutradan 19. maja ponovili smo mejl, a odgovor nam je stigao tek 21. maja, što znači četvrtog dana od prvog obraćanja. Umesto izlaska na teren, dobili smo odgovor da će se „overa potpisa od strane Uprave GO Novi Beograd obavljati isključivo u šalter sali u zgradi Opštine, Bulevar Mihaila Pupina 167“, pravdajući se razlozima korone i bezbednosti. Takođe, navodi se da je „iz tog razloga neophodno da dostavite zahtev za overu potpisa, sa okvirnim brojem dana kada planirate da vršite overu potpisa birača koji podržavaju vašu listu…“. Budući da ovakav način skupljanja potpisa onemogućava masovnost potpisivanja, od tada pokušavamo da stupimo u kontakt sa gospođom Oliverom Višnjić, ali ona to vešto izbegava.

Inače, notari i opštinski overivači u svim drugim opštinama izlaze na teren, a DJB sprovodi sve propisane mere bezbednosti, tako da nema opravdanja za opstrukciju koju sprovodi opština Novi Beograd, čiji je predsednik Aleksandar Šapić, koji je jedan od sitnih šrafova vladajuće mašinerije predsednika Aleksandra Vučića i njegove stranke. Nema nijednog razloga da opština Novi Beograd ne pošalje opštinske overivače na teren, osim iz razloga nelojalne konkurencije koju sprovode SNS i njeni vazali.

S obzirom da danas ističe raspored koji smo poslali, to znači da je odugovlačenjem i opstrukcijom opštine Novi Beograd već u potpunosti izgubljen predloženi period prikupljanja potpisa. Ova blokada može otežati skupljanje potpisa za lokalne izbore na Novom Beogradu, ali neće sprečiti DJB da prikupi potpise za republičke izbore.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar