Pravosuđe Saopštenje

Sud oborio listu “Suverenisti” u Novom Sadu zbog pravilne upotrebe srpskog jezika

Skadnaloznim rešenjem Upravnog suda oborena je lista “Suverenisti” zato što je predlagač “Dosta je bilo” u Sporazumu o osnivanju grupe građana koristio znake navoda da bi naziv liste, u skladu sa pravopisnim pravilima, odvojio od ostatka teksta. Iako Ustav kao ni zakon ne poznaju mogućnost da se izborna volja građana ukine zbog korišćenja interpunkcije prilikom označavanja liste, sudije Upravnog suda su demonstrirale ne samo to da ih ni Ustav ni zakon, a ni izborna volja građana ne interesuju, već i dalje od toga – da i oni sami imaju ozbiljan problem sa osnovnom pismenošću. Po mišljenju sudija Upravnog suda, kad dete pitate u koju školu ide, ono treba da odgovori sledeće: ”U osvnovnu školu otvoreni navodnici Branko Radičević zatvoreni navodnici”, a kad građane pitate koju izbornu listu podržavaju oni treba da odgovore: ”Podržavam listu otvoreni navodnici Suverenisti zatvoreni navodnici”.

Kako smatramo da je jasno da čak ni pored opštepoznate činjenice plašljivog i u dobrom delu nestručnog pravosuđa, ovo silovanje prava prevazilazi granice zamislivog i ne postoji ni teorijska mogućnost da se ovakvo rešenje donese bez konkretne i direktne namere da se izvršenjem krivičnog dela kršenja zakona od strane sudije kako bi se “Dosta je bilo” sprečilo da učestvuje na gradskim izborima u Novom Sadu, jasno je šta je namera.

Ovakav sramni odnos sudija prema Ustavu i građanima Srbije, ali i prema pravopisu srpskog jezika, ne predstavlja niti može predstavljati slobodno sudijsko uverenje već je u pitanju očigledna zloupotreba sudijske funkcije u političke svrhe.

Iz svih ovih razloga, pozivamo nadležnog tužioca da protiv sudija koje su donele ovakvo rešenje inicira krivični postupak zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo kršenje zakona od strane sudije, a Visoki savet sudstva da pokrene postupak razrešenja sudija zbog očigledne političke instruiranosti i grubog kršenja izborne volja građana.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li cete to moci da sredite ??? Ili da organizujemo protreste u NS ??? Vi ste jedini tracak svetlosti na kraju dugog tamnog tunela

    • Slazem se. Ako treba na proteste na proteste.. Nadamo se da ce se ovo resiti iako u zemlji Mega diplomaca nista nema sto ne moze da iznenadi.

  • Ovaj panicni, nezakonski, nepromisljeni, prostacki udarac je sa jedne strane veoma dobar znak – “Ekipa” se plasi. Dosta ih je sa puterom i postalo je bas klizavo.
    Znaju koji prtljag nose i sta ih ceka ako izgube “vlast”. Situacija je zrela za prvog pacova.

  • Da li je potreban veći dokaz diktature od kontrole pravosuđa i izborne volje građana? Da li je i dalje nejasno zašto se Srbija iseljava? Srbija postaje opasno mesto za život, država nasilja nad pravnim poretkom i pravnog razbojništva, država pravne nesigurnosti, privatna država nekolicine bandita.
    Šta je još potrebno da se dogodi da bi građani shvatili značaj masovne izlaznosti i glasa za suštinski SUVERENIZAM i povratka vlasti u ruke građana?!
    Oslobodimo se straha!
    Život bez slobode nema smisla.

  • Nevezano za temu, zar se otvoreni navodnici ne pišu dole, u ravni zareza? Dakle „Suverenisti“, a ne “Suverenisti”.

  • Pravo uvek tumačiti u svrhu zaštite slobode i prava čoveka. Ovde je narušeno najviše političko pravo čoveka da bira organe vlasti! Međutim, mene ova farsa od izbornog postupka, i upravnog postupka pred GIK i spora pred Upravnim sudom po žalbi nekog učesnika izbora (UDS – LSV – Voj.front) neodoljivo podseća na ovovremenu zaštitu ženske polne pripadnosti jezičkim akrobacijama i lingivstičkim iskrivljenjima: sutkinja, borkinja, stručnjakinja…, a sudije sude po strahu od carstva Njegovog, tako i REM, tako i VKS, tako postupaju javni beležnici. DJB je očito organizacija s podrškom, tako da pravno tumačenje da znakovi interpunkcije nisu deo naziva izborne liste, jer nisu istaknuti na obrascu za izjavu birača o podršci predlogu izborne liste, i da se o tome nužno mora povesti spor, kako bi bila otklonjena zabluda birača u pogledu stvarnog naziva proglašene izborne liste, zapravo ima za cilj da otkloni DJB sa izborne liste u Novom Sadu, jer mnogo je nezvaničnih centara moći, kartela, mreže interesnih grupa i podeljenih uticaja te se ne može stvarati prostor za novi politički faktor uticaja…, a to je suština ovog spora.

  • Da li možete da nadjete sudskog veštaka za ovu oblasti osporite brisanje liste? U ime demokratije neprihvatljivo je da se lista briše zbog gramatičkih začkoljica. Suština je da ljudi koji su potpisali listu žele da izadjete na izbore sa svojim programom sa navodnicima ili bez njih…

  • Oni u svojoj osionosti mogu to da urade na svakom izbornom mestu, zakona se ne plaše, očigledno. Šta ćete uraditi?

  • Objektivno u ovakvim okolnostima tesko je s politicke margine preci u politicki centar. Pored nesumnjive podrške gradjana jos je potrebniji profesionalni odnos i odgovornost prema radu i organizaciji. DJB se tu jos nije snašao, mogu kao birac i gradjanin i simpatizer Pokreta to javno i slobodno da iskazem.

  • Neverovatnoooo!!!! Hvataju se za slamcice ali je zalosno sto je njihova zadnja, pa mamicu im krvavu, DOKLE bre?!? DOKLE??? Zbog navodnika, ej! Ko zna ko kakvu tastaturu koristi i koji softver, ma daaaj…
    Sta se sad da uraditi? Mora da postoji opcija za zalbu, al koju nece zaboraviti.

  • Porazavajuce je da nemate listu kandidata za izbor odbornika u SG Novi Sad, izborna lista za SG ZR se “umuvala” u zaustavnom vremenu…Očekivanja gradjana od Pokreta su neispunjena. Pokret svojom formom ne ispunjava očekivanja i interese gradjana. Morali ste odavno da prerastete u politicku partiju. Izvanredan politicki program je nedovoljan, ako ga ne iznese politička i kadrovsko-organizaciona struktura na terenu.

  • U najdubljem interesu naroda i demokratije u Srbiji je da lista Suverenista otvari pravo na raspodelu mandata. Ukoliko ne registrujete političku partiju neposredno zatim, i sami treba da se pomerite s politicke scene, i oslobodite prostor za druge cinioce.

    • Mislite da naša borba ima poentu samo ako se institucionalizuje, odnosto registruje kao stranka?

  • Vaša Velika greška je istupanje pod nazivom suverenisti. Ja nisam mogao da nađem na listi DJB. Jednostavno je tako bilo. Zamislite da čitate sadržaj kompletne liste da bi nešto videli! Moje je mišljenje da je to jedini razlog zbog čega niste u Skupštini.