Saopštenje

RIK propustio zakonski rok, DJB zahteva ponišavanje izbora i raspisivanje novih

Imajući u vidu činjenicu da je u skladu sa članom 78 Zakona o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija dužna da u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta utvrdi:

  • ukupan broj birača upisanih u birački spisak,
  • ukupan broj birača koji je glasao na biračkim mestima,
  • ukupan broj glasačkih listića primljenih na biračkim mestima,
  • ukupan broj neupotrebljenih  glasačkih listića,
  • ukupan broj nevažećih glasačkih listića,
  • ukupan broj važećih glasačkih listića i
  • ukupan broj glasova za svaku listu pojedinačno,

te da je u tom roku dužna da utvrdi rezultate izbora i o tome sačini poseban zapisnik, a da to sve Republička izborna komisija nije učinila u zakonom propisanom prekluzivnom  roku,  to zahtevamo da:

  • Republička izborna komisija odmah obustavi sve radnje u  vezi sa sprovođem izbora i konstatuje da je propustila imperativan rok iz člana 78 Zakona o izboru narodnih poslanika, te da nije moguće okončati izborni proces u skladu sa Zakonom
  • Predsednik Republike raspiše nove  izbore za narodne poslanike u skladu sa Ustavom i zakonom

Sama činjenica propuštanja prekluzivnog roka iz člana 78 Zakona o izboru narodnih poslanika znači da ceo izborni proces više nije u skladu sa zakonom, pa ga i nije moguće sprovesti do kraja. Jedino moguće rešenje u skladu sa Ustavom i zakonom je raspisivanje novih izbora za narodne poslanike.

Podsećamo da je i sam predsednik Republičke izborne komisije, g. Dimitrijević 25.06.2020. na sednici koja je započela u 9:00 časova, oko 11:00 časova pred kamerama upozorio članove Republičke izborne komisije da ističe rok za utvrđivanje činjenica iz člana 78 Zakona i da do 20 časova tog dana RIK mora da se utvrdi rezultate izbora, ali da i pored toga još uvek nije postupljeno po zakonskom zahtevu, čime je ceo izborni proces izgubio i legalitet i legitimitet, tako da je jedino moguće rešenje u toj situaciji ponovno raspisivanje izbora za narodne poslanike.

Stoga, zahtevamo da u skladu sa Ustavom i zakonom, predsednik Republike raspiše ponovo izbore za narodne poslanike.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pre 1 sekunde
    Saša, ne možete sebi da dozvolite skupo plaćen luksuz da izađete na izbore a da nemate dovoljan broj kontrolora za svako biračko mesto. U Srbini je 8253 biračkih mesta i teško je a verovatno i nemoguće za DJB da ima svoje kontrolore u svakoj ruralnoj sredini ali u najvećim srpskim gradovima morali biste da pokrijete biračka mesta u svim opštinama. A ti vaši kontrolori ne smeju biti obični blejači koji sede samo da bi uzeli dnevnicu već moraju da prođu obuku kako bi bili upoznati sa svim prevarnim trikovima kojima se služi SNS i da bi iste odmah mogli da primete i prijave RIK-u. Među svojim mlađim glasačima vi prvo što treba da radite je da stvorite bazu iz koje ćete regrutovati obučene kontrolore kako bi sprečili da nas kradu!

  • morate da nađete načina da organizujete 2.000.000 ljudi da svako učestvuje i time svako da neosporan doprinos dovođenja sistema u pošteniji i pravilniji red … ovako, istine jeste na vašoj strani, ali zainteresovana većina je na njihovoj, i naravno takva većina jeste svesna nepravde koju čini da bi opstala na vlasti, ali to opravdava nepravdom koju su činili njima prethodnici koje su oni smenili i time da je sada njihov red da i oni malo otimaju, i ne možete ih smeniti koristeći njihove metode, njihov prostor za nadmetanje i njihova pravila igre ( njihovo, a u stvari globlističko koje im je odobreno od strane mentora da upotrebljavaju) … 2.000.000 ljudi, baš ljudi, postoji i samo je početak njihovog organizovanja težak, kada krene ostalo će ići prirodnim putem… morate izaći iz Matrice

  • Slazem se da su izbori pokradeni i da ih treba ponistiti i ponoviti uz strogu kontrolu.

    Ukoliko bi doslo do ponistavanja izbora, mislim da ponavljanje izbora usred epidemije ne bi bilo pametno.
    Postoji li clan zakona koji regulise to i koji odredjuje mere ukoliko trenutno nismo u mogucnosti da odrzimo izbore?

    Imajuci epidemiju u vidu, ideja o tehnickoj vladi koja bi imala mandat godinu dana, do novih izbora, mi deluje kao dobro resenje.