Саопштењe

Зашто је нашим држављанима у Лондону ускраћено право гласа?

Српски сити клуб (ССK) овом приликом жели да се изјасни због чињенице да је пунолетним држављанима Републике Србије који привремено или стално бораве у Великој Британији ускраћено право гласа на овогодишњим изборима за Народну скупштину Републике Србије.

Према нашим информацијма, Амбасади Републике Србије у Лондону се уредно пријавило више од 100 српских држављана за изборе који су предвиђени да се одрже данас, 20. јуна 2020. године, дан раније у односу на изборе у Србији. Иако је бројем заинтересованих и регистрованих грађана уредно стечен законски услов за отварање бирачког места у Амбасади Србије у Лондону, гласање на републичким изборима неће бити одржано. У кратком писму, које је српска амбасада послала сваком пријављеном гласачу тек у четвртак увече, 18. јуна 2020. године, разлози због којих се бирачко место неће отворити нису саопштени.

У Лондону, као и у остатку Велике Британије, не постоји забрана кретања узрокована пандемијом корона вируса, нити је корона вирус наведен као узрок ускраћивања бирачког права држављанима Србије у Великој Британији.

ССK се више година бави питањем гласачког права држављана Републике Србије са привременим или сталним боравком у иностранству. Специфично, у Лондону је ССK спремно помагао и у више наврата улагао своје капацитете како би Лондон добио и задржао изборно место. Непотребно компликован процес пријаве и гласања, неусклађеног са реалним потребама наших држављана ван Србије, сматра се главним узроком генерално малог броја светских градова који остварују право да отворе изборна места за наше суграђане. Kада се на ту чињеницу додају и неки други чиниоци, који то већ остварено право лако могу да пониште, сматрамо да је неопходно да се у изборни систем Србије укључе поштанска и дигитална метода гласања, како би свим нашим грађанима било омогућено неометано, једноставно и за буџет државе Србије примерено, испуњење уставом гарантованог права на гласање без обзира да ли се у том тренутку налазили у Србији или ван ње.

Примера ради, нашим суграђанима пријављеним за гласање на Малти, којима је такође затворено изборно место, иако је законска квота од 100 пријављених гласача испуњена, као алтернатива остварења свог изборног права је понуђен Рим. Такав предлог изискује огроман и непотребан трошак за наше суграђане, те јасно показује да држава Србије није нити законодавно нити организационо у стању да свим својим грађанима омогући равноправан приступ гласању. Држављанима Србије у Великој Британији није понуђена никаква алтернатива, чак ни могућност да одласком у Србију то право остваре.

Сходно томе, СKK ће ускоро организовати виртуелну дискусију на ову тему. Уколико сте заинтересовани да будете део дијалога, молимо вас да се јавите на info@serbiancityclub.org.