Саопштењe

ДЈБ послао извештај Савету Европе о изборима у Србији

Народни посланици ДЈБ обавестили су званичним дописом известиоце Одбора за мониторинг Савета Европе, који прате стање демократије у Србији, о доказима да су парламентарни избори одржани 21. јуна компромитовани до те мере да по сили закона морају бити проглашени неуспелим и поновљени у целости. 

Савет Европе није Европска Унија. Савет Европе је европско тело у коме су све државе Европе, укључујући и све земље Балкана и Русију и све друге земље које нису у ЕУ. Народна посланица и заменица председника ДЈБ Бранка Стаменковић је посланик у скупштини Савета Европе и чланица посланичке групе суверенистичких странака ЕЦР.

Осим што је Републичка изборна комисија (РИК) пропустила законом прописани рок од 96 сати да прогласи резултате избора након њиховог окончања, што се у последњих 30 година од увођења вишестраначја у Србији никада није десило, Управни суд је такође поништио 2700 решења РИКа о одбацивању приговора ДЈБ којим се тражило упоређивање садржаја џакова са изборним материјалом и садржаја припадајућих записника на трећини бирачких места у Србији. Захваљујући томе, стекли су се сви услови за понављање избора по сили закона, јер изборни процес није само изгубио легитимитет, већ и легалитет.

Након што су народни посланици ДЈБ проверили садржај џакова са изборним материјалом на само 4 бирачка места у Србији, и упоредили их са припадајућим записницима, постало је очигледно да постоји велика несразмера између бројева гласачких листића у џаку и броја наведеног у записнику. У неким џаковима налази се и више од 800 гласачких листића мање него што је то наведено у записнику, а у некима више, као што је то случај на бирачким местима 40 и 14 на београдској општини Чукарица. Такође, неки џакови садрже и до 65 гласова мање, а неки и десетину више гласова за поједине изборне листе него што је то наведено у записнику, као што је то случај с бирачким местима 76 у Лесковцу (село Шишинце) и 12 у Трстенику (село Чаири).

Одбор за мониторинг Савета Европе већ скоро 20 година прави периодичне извештаје и негативно оцењује стање демократије у Србији, одбијајући захтеве и прошле и садашње власти да Србија изађе из процеса мониторинга док не испуни стандарде Савета Европе на које се, као и преосталих 46 држава европског континента, обавезала својим приступањем овој пан-европској институцији. 

 Народни посланици ДЈБ тражили су од известиоца за мониторинг стања у Србији, г. Лидл Грејнџера и г. Фасина, да уложе свој ауторитет и ауторитет институције Савета Европе коју представљају, и да се свим расположивим средствима хитно заложе за заштиту изборне воље грађана Србије, као и интегритета изборног процеса у Србији.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • SAMO ME ZANIMA ZASTO GLASACKI LISTICI NISU NUMERISANI SERISKIM BROJEVIMA,PA KOLIKO GLASACA TOLIKO GLASACKIH LISTOVA .OVAKO SE MOGU STAMPATI I KOPIRATI U NEDOGLED TU JE PREVARA .

  • Ozbiljan je kompliment za DJB činjenica da svi, naročito tzv. opozicija, naprasno govore pozitivno i o politici i o postupcima DJB ali, kao zavet ćutanja, nikako da spomenu naziv nosioca te politike i tih postupaka a ne daj Bože ime njegovog predstavnika. Za nas, koji smo deo toga, čast je reći i “DJB” i “Saša Radulović”.

  • Trebalo bi da obavestite Savet Evrope i da je RIK na svojoj 166. elektronskoj sednici održanoj 01.07.2020. godine ponovo odbacio Vaše prigovore odlučujući protivzakonito o tim prigovorima, iako su presude Upavnog suda pravosnažne, bez mogućnostu ulaganja vanrednih pravnih lekova i sa obavezom ponavljanja izbora na tim biračkim mestima u roku od najkasnije 10. dana.
    Pitanje ko je uopšte odlučivao po tim prigovorima u neistinito navedenoj, navodno 166. elektronskoj sednici, a ne trećoj elektronskoj sednici koja je očigledno tako održana zbog prikrivanja broja obolelih članova RIK-a.
    Savet Evrope bi trebalo da obavestite i o Dopuni Poslovnika RIK-a, odnosno o njegovim kontradiktornim odredbama člana 26a stav 10. i 11: “Odluka na elektronskoj sednici je doneta ako je „za“ glasala većina od ukupnog broja članova Komisije. Elektronska sednica smatra se održanom bez obzira na broj članova Komisije koji su dostavili svoj odgovor na elektronsku poruku kojom im je dostavljen saziv elektronske sednice.” – koje odredbe imaju za cilj da RIK može da odlučuje nezavisno od toga koliki broj članova učestvuje na tim elektronskim sednicama.

  • ДЈБ вуче шаховске потезе, али…замах је нејак. “Ми нећемо на изборе, нудимо контролоре да вам помогну, покрију места, открију криминал”, било би очекивати од опозиције. Не, они су део тима тзв. две трећине, пилатски перу руке од Космета, кукуричу око Скупштине. Тамни облаци се надносе над Србијом. Ако Трамп изгуби изборе у Новембру, Берлин ће подивљати, Војводина у ЕУ улази као регија. А Москва? Оштар протест као и обично. Зарати Русија са Турском, намигне на Црну Гору српску Спарту а Ђетићи на ноге. Мало по том нагоде се, склопе мир у коме нема Срба. Турска са 100 хиљада љутих ханџара креће на Србе. Црне мараме и лелек до неба….У Русији молебан за многострадални Сербски народ. Ово није еп него сува историјска чињеница. Роде, четири и по века нашег ропства под Турцима прстом нису макли. Ваљало је сачувати идентитет и сећање. Ово је велика драма једног античког народа (Нетењаху у сред Бгд). Морамо се сећати. “Заборав је мирно умирање срца, презриви дах смрти у души што грца”, Јован Дучић. То је суверенизам. Осећате ли притисак на душу?