Saopštenje

DJB poslao izveštaj Savetu Evrope o izborima u Srbiji

Narodni poslanici DJB obavestili su zvaničnim dopisom izvestioce Odbora za monitoring Saveta Evrope, koji prate stanje demokratije u Srbiji, o dokazima da su parlamentarni izbori održani 21. juna kompromitovani do te mere da po sili zakona moraju biti proglašeni neuspelim i ponovljeni u celosti. 

Savet Evrope nije Evropska Unija. Savet Evrope je evropsko telo u kome su sve države Evrope, uključujući i sve zemlje Balkana i Rusiju i sve druge zemlje koje nisu u EU. Narodna poslanica i zamenica predsednika DJB Branka Stamenković je poslanik u skupštini Saveta Evrope i članica poslaničke grupe suverenističkih stranaka ECR.

Osim što je Republička izborna komisija (RIK) propustila zakonom propisani rok od 96 sati da proglasi rezultate izbora nakon njihovog okončanja, što se u poslednjih 30 godina od uvođenja višestranačja u Srbiji nikada nije desilo, Upravni sud je takođe poništio 2700 rešenja RIKa o odbacivanju prigovora DJB kojim se tražilo upoređivanje sadržaja džakova sa izbornim materijalom i sadržaja pripadajućih zapisnika na trećini biračkih mesta u Srbiji. Zahvaljujući tome, stekli su se svi uslovi za ponavljanje izbora po sili zakona, jer izborni proces nije samo izgubio legitimitet, već i legalitet.

Nakon što su narodni poslanici DJB proverili sadržaj džakova sa izbornim materijalom na samo 4 biračka mesta u Srbiji, i uporedili ih sa pripadajućim zapisnicima, postalo je očigledno da postoji velika nesrazmera između brojeva glasačkih listića u džaku i broja navedenog u zapisniku. U nekim džakovima nalazi se i više od 800 glasačkih listića manje nego što je to navedeno u zapisniku, a u nekima više, kao što je to slučaj na biračkim mestima 40 i 14 na beogradskoj opštini Čukarica. Takođe, neki džakovi sadrže i do 65 glasova manje, a neki i desetinu više glasova za pojedine izborne liste nego što je to navedeno u zapisniku, kao što je to slučaj s biračkim mestima 76 u Leskovcu (selo Šišince) i 12 u Trsteniku (selo Čairi).

Odbor za monitoring Saveta Evrope već skoro 20 godina pravi periodične izveštaje i negativno ocenjuje stanje demokratije u Srbiji, odbijajući zahteve i prošle i sadašnje vlasti da Srbija izađe iz procesa monitoringa dok ne ispuni standarde Saveta Evrope na koje se, kao i preostalih 46 država evropskog kontinenta, obavezala svojim pristupanjem ovoj pan-evropskoj instituciji. 

 Narodni poslanici DJB tražili su od izvestioca za monitoring stanja u Srbiji, g. Lidl Grejndžera i g. Fasina, da ulože svoj autoritet i autoritet institucije Saveta Evrope koju predstavljaju, i da se svim raspoloživim sredstvima hitno založe za zaštitu izborne volje građana Srbije, kao i integriteta izbornog procesa u Srbiji.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • SAMO ME ZANIMA ZASTO GLASACKI LISTICI NISU NUMERISANI SERISKIM BROJEVIMA,PA KOLIKO GLASACA TOLIKO GLASACKIH LISTOVA .OVAKO SE MOGU STAMPATI I KOPIRATI U NEDOGLED TU JE PREVARA .

    • Bivša. Podlegla pritisku prilikom nekog od periodičnih (na svakih šest meseci) pučeva u DJBu, povraćala pa se povratila – čini mi se kod Đilasa.

    • Puno srece, ovoj praksi kradje izbora se treba napokon stati u kraj

  • Ozbiljan je kompliment za DJB činjenica da svi, naročito tzv. opozicija, naprasno govore pozitivno i o politici i o postupcima DJB ali, kao zavet ćutanja, nikako da spomenu naziv nosioca te politike i tih postupaka a ne daj Bože ime njegovog predstavnika. Za nas, koji smo deo toga, čast je reći i “DJB” i “Saša Radulović”.

  • Trebalo bi da obavestite Savet Evrope i da je RIK na svojoj 166. elektronskoj sednici održanoj 01.07.2020. godine ponovo odbacio Vaše prigovore odlučujući protivzakonito o tim prigovorima, iako su presude Upavnog suda pravosnažne, bez mogućnostu ulaganja vanrednih pravnih lekova i sa obavezom ponavljanja izbora na tim biračkim mestima u roku od najkasnije 10. dana.
    Pitanje ko je uopšte odlučivao po tim prigovorima u neistinito navedenoj, navodno 166. elektronskoj sednici, a ne trećoj elektronskoj sednici koja je očigledno tako održana zbog prikrivanja broja obolelih članova RIK-a.
    Savet Evrope bi trebalo da obavestite i o Dopuni Poslovnika RIK-a, odnosno o njegovim kontradiktornim odredbama člana 26a stav 10. i 11: “Odluka na elektronskoj sednici je doneta ako je „za“ glasala većina od ukupnog broja članova Komisije. Elektronska sednica smatra se održanom bez obzira na broj članova Komisije koji su dostavili svoj odgovor na elektronsku poruku kojom im je dostavljen saziv elektronske sednice.” – koje odredbe imaju za cilj da RIK može da odlučuje nezavisno od toga koliki broj članova učestvuje na tim elektronskim sednicama.

  • DJB vuče šahovske poteze, ali…zamah je nejak. “Mi nećemo na izbore, nudimo kontrolore da vam pomognu, pokriju mesta, otkriju kriminal”, bilo bi očekivati od opozicije. Ne, oni su deo tima tzv. dve trećine, pilatski peru ruke od Kosmeta, kukuriču oko Skupštine. Tamni oblaci se nadnose nad Srbijom. Ako Tramp izgubi izbore u Novembru, Berlin će podivljati, Vojvodina u EU ulazi kao regija. A Moskva? Oštar protest kao i obično. Zarati Rusija sa Turskom, namigne na Crnu Goru srpsku Spartu a Đetići na noge. Malo po tom nagode se, sklope mir u kome nema Srba. Turska sa 100 hiljada ljutih handžara kreće na Srbe. Crne marame i lelek do neba….U Rusiji moleban za mnogostradalni Serbski narod. Ovo nije ep nego suva istorijska činjenica. Rode, četiri i po veka našeg ropstva pod Turcima prstom nisu makli. Valjalo je sačuvati identitet i sećanje. Ovo je velika drama jednog antičkog naroda (Netenjahu u sred Bgd). Moramo se sećati. “Zaborav je mirno umiranje srca, prezrivi dah smrti u duši što grca”, Jovan Dučić. To je suverenizam. Osećate li pritisak na dušu?