Саопштењe

Отворено писмо посланика ДЈБ: Непозната лица у име РИК-а проглашавају резултате избора!

Народни посланици Доста је било Саша Радуловић, Бранка Стаменковић и Војин Биљић упутили су отворено писмо најважнијим институцијама у Србији у вези чињенице да Републичка изборна комисија од 29. јуна 2020. године све одлуке доноси без јавне расправе, гласањем преко одређених е-маил налога који нису снабдевени било каквим електронским сертификатом на основу кога би било могуће утврдити да су заиста гласали чланови РИК-а, а не нека трећа лица. 

Ово је супротно Закону о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању. То значи да заштита изборног права, за коју је у првом степену надлежан РИК, не постоји јер се не зна да ли одлуке доносе овлашћени чланови РИК-а или нека трећа лица. Укинуто је право на правично суђење у заштити изборног права, јер је поступак одлучивања са чланова РИК-а, супротно закону, пренет на лица која контролишу е-маил налоге, а која лица нису нужно и чланови РИК-а.

Због тога су се одређени чланови РИК-а ЈАВНО ОГРАДИЛИ од одлука РИК-а, не желећи да учествују у противправним радњама. У таквој ситуацији суштински председник РИК-а израђује предлоге одлука овог тела, а ту одлуку подржавају е-маил налози које ко зна ко контролише.

Ако се на овај начин оконча изборни процес, онда ће и народни посланици бити изабрани супротно Уставу и законима, и такав парламент никада не може имати ни легалитет ни легитимитет, у складу са Богишићевом максимом “што се грбо роди, вријеме не исправи”.

Сматрамо да је поништење и поновно расписивање избора једини могући излаз из ове ситуације.

Отворено писмо уз позив на заштиту уставности и законитости упућено је Управном суду, Уставном суду, Тужиоцу за високотехнолошки криминал, председницима Републике, Владе и Народне скупштине, свим народним посланицима, заштитнику грађана, поверенику за заштиту података о личности, правним факултетима у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу и Српској академији наука и уметности.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар