Saopštenje

Otvoreno pismo poslanika DJB: Nepoznata lica u ime RIK-a proglašavaju rezultate izbora!

Narodni poslanici Dosta je bilo Saša Radulović, Branka Stamenković i Vojin Biljić uputili su otvoreno pismo najvažnijim institucijama u Srbiji u vezi činjenice da Republička izborna komisija od 29. juna 2020. godine sve odluke donosi bez javne rasprave, glasanjem preko određenih e-mail naloga koji nisu snabdeveni bilo kakvim elektronskim sertifikatom na osnovu koga bi bilo moguće utvrditi da su zaista glasali članovi RIK-a, a ne neka treća lica. 

Ovo je suprotno Zakonu o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. To znači da zaštita izbornog prava, za koju je u prvom stepenu nadležan RIK, ne postoji jer se ne zna da li odluke donose ovlašćeni članovi RIK-a ili neka treća lica. Ukinuto je pravo na pravično suđenje u zaštiti izbornog prava, jer je postupak odlučivanja sa članova RIK-a, suprotno zakonu, prenet na lica koja kontrolišu e-mail naloge, a koja lica nisu nužno i članovi RIK-a.

Zbog toga su se određeni članovi RIK-a JAVNO OGRADILI od odluka RIK-a, ne želeći da učestvuju u protivpravnim radnjama. U takvoj situaciji suštinski predsednik RIK-a izrađuje predloge odluka ovog tela, a tu odluku podržavaju e-mail nalozi koje ko zna ko kontroliše.

Ako se na ovaj način okonča izborni proces, onda će i narodni poslanici biti izabrani suprotno Ustavu i zakonima, i takav parlament nikada ne može imati ni legalitet ni legitimitet, u skladu sa Bogišićevom maksimom “što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi”.

Smatramo da je poništenje i ponovno raspisivanje izbora jedini mogući izlaz iz ove situacije.

Otvoreno pismo uz poziv na zaštitu ustavnosti i zakonitosti upućeno je Upravnom sudu, Ustavnom sudu, Tužiocu za visokotehnološki kriminal, predsednicima Republike, Vlade i Narodne skupštine, svim narodnim poslanicima, zaštitniku građana, povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svaka čast na borbi. Mukotrpnije ne može biti, ali na muci se poznaju junaci.
    Veliki pozdrav i podrška iz KGa

  • Vasa dela govore o Vama. Niko Vam nije ni blizu. Potrebni ste svima koji zele uredjenu drzavu. Ne odustajte. Najmanje sto ljudi mogu i moraju da Vam daju za ovo sto radite je – glas.

  • Podrska za sve sto radite! Imam jednu sugestiju: pozovite Nikolu Jovanovica da se uclani u DJB, napustio je Novu Stranku, veoma kvalitetan covek, neukaljan…