Autorski tekst

Vojin Biljić: Građani mogu da tuže Privredni sud

Svi građani koji su po bilo kom osnovu boravili u Privrednom sudu u Beogradu u vreme vanredne situacije, imaju pravo da tuže ovaj sud i zahtevaju naknadu štete zbog povrede prava iz člana 8 Evropske konvencije.

Ovo iz razloga što je predsednik suda Jovan Jovanović doneo naredbu kojom je sudsku stražu ovlastio da na građanima vrše preglede (merenjem telesne temperature) i prikupljaju podatke o zdravstvenom stanju što inače po zakonu mogu vršiti samo stručna lica, lekari, ali i dalje od toga, ovlastio je sudsku stražu da prinudno dezinfikuje građane prskanjem po telu nepoznatom tečnošću, što je apsolutno nedopušteno zadiranje u pravo na privatnost, ali i u pravo na fizički integritet građana.

Posle ovoga, ne treba da nas začudi i ako se sudskoj straži dodele odbrane po službenoj dužnosti. Jer, ako mogu da pružaju zdravstvenu zaštitu i da prikupljaju podatke o zdravstvenom stanju ljudi, zašto ne bi mogli da budu i advokati?

Što, s obzirom na to koliko se predsednik suda koji rešava milionske predmete razume u ljudska prava i koliko poštuje preporuke SE o poštovanju ljudskih prava u doba korone, ovo uopšte nije nezamisliv scenario.

Vojin Biljić

narodni poslanik, advokat i potpredsednik DJB


Pročitajte još i:

Kazne iživljavanja vlasti nad građanima u vanrednom stanju su nenaplative

Kod frizera normalno, a u Skupštinu u skafanderu

Kako Crta i Otvoreni parlament relativizuju državni udar

Dva veka prijateljstva

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar